Angela Merkel sfătuiește lumea să ia în serios cuvintele lui Putin. Merkel: nu le clasificăm de la bun început drept cacealma

Fostul cancelar german Angela Merkel (CDU) avertizează că nu trebuie să catalogheze drept cacealma amenințările din războiul rusesc împotriva Ucrainei. Atacul asupra Ucrainei a fost o „cezură profundă”, a declarat Merkel joi seară, în cadrul unei ceremonii de celebrare a celei de-a 77-a aniversări a cotidianului „Süddeutsche Zeitung” din Munchen.

De asemenea, fostul cancelar al Germaniei a mai spus că acest război este unul „în care suntem cu toții bine sfătuiți să luăm cuvintele în serios și să le tratăm cu seriozitate și să nu le clasificăm de la bun început drept cacealma”.

Ea a reiterat că o pace durabilă în Europa „poate avea loc doar cu includerea Rusiei”. „Atâta timp cât nu am reușit să realizăm acest lucru, nici Războiul Rece nu s-a încheiat cu adevărat”, scrie Suddeutsche Zeitung.

Nu este prima dată când Angela Merkel îndeamnă oamenii să-l ia în serios pe Vladimir Putin

Angela Merkel, care a părăsit funcția cu două luni înainte de începerea războiului din Ucraina, vorbea, luna trecută, despre un răspuns pe care îl dăduse în iunie despre caracterul lui Putin.

„I-am răspuns că ar trebui să-i luăm în serios cuvintele”, a spus Merkel, în timp ce vorbea la inaugurarea Fundației Helmut Kohl.

Ea a adăugat că această înțelepciune ar contribui la „păstrarea marjei de manevră sau, cel puțin la fel de important, chiar la dezvoltarea unor noi marje de manevră”.

Comentariile ei vin după ce Putin a făcut recent o amenințare abia voalată de a folosi arsenalul nuclear al Rusiei.

Președintele rus a avertizat Occidentul că Moscova „dispune de diverse mijloace de distrugere… mai moderne decât cele ale țărilor NATO”.

El a spus că „atunci când integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, pentru a proteja Rusia și poporul nostru, vom folosi cu siguranță toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”.

Aceasta vine în contextul în care o contraofensivă reușită a Kievului a declanșat o escaladare a războiului. Zonele ocupate de Rusia din est și sud au organizat „referendumuri” privind aderarea la Rusia, pe care Occidentul le-a criticat ca fiind false, scrie Euronews.