Germania este conştientă de pericolul unui al treilea val al pandemiei de COVID-19. Angela Merkel a atras atenţia asupra unor măsuri de relaxare luate prea devreme, care ar putea duce la o răspândire accelerată a mutaţiilor virusului.
Angela Merkel se teme de răspândirea mutaţiilor mai contagioase ale SARS-CoV-2
Cancelarul german a cerut ca toate eforturile să se concentreze pe evitarea răspândirii mutaţiilor coronavirusului SARS-CoV-2, pentru a evita un al treilea val epidemic. Merkel a insistat că orice decizie de reactivare a vieţii publice trebuie luată cu mare atenţie, transmite agenţia EFE.
Declaraţiile au fost făcute la o conferinţă de presă despre situaţia epidemiologică în Germania. Angela Merkel a precizat că trebuie încetinită cât mai mult răspândirea mutaţiilor mai contagioase ale coronavirusului. Ea a dat ca exemplu tulpina detectată în decembrie în Marea Britanie. Aceasta se propagă acum inclusiv în statele Uniunii Europene.
„Toată strategia de redeschidere trebuie să se desfăşoare într-o manieră foarte precaută”
Cancelarul german a insistat că ar fi greşit să se aştepte ca pericolul mutaţiilor „să devină mai palpabil” în Germania prin creşterea numărului infectărilor şi al deceselor. „Atunci va fi prea târziu pentru a evita un al treilea val al epidemiei, posibil mai crud ca niciodată înainte”, a avertizat Merkel.
Angela Merkel a justificat decizia Germaniei de a extinde până pe 14 februarie restricţiile privind desfăşurarea vieţii publice. Ea a apreciat că încă mai rămâne „ceva timp” pentru a preveni pericolul reprezentat de un eventual val trei, iar decizia este o măsură preventivă în această direcţie. „Tocmai pentru că ştim că mutaţia britanică a ajuns aici, toată strategia de redeschidere trebuie să se desfăşoare într-o manieră foarte precaută”, a subliniat Merkel.
Peste 20.000 de noi cazuri şi peste 1.000 de decese în ultimele 24 de ore
Ea a calificat drept o „veste bună” că în Germania „în sfârşit” numărul noilor cazuri de COVID-19 începe să scadă. Merkel a atenţionat din nou că răspândirea mutaţiilor mai contagioase poate agrava situaţia, la fel ca în Marea Britanie, unde spitalele sunt copleşite.
Deşi ea în sine nu provoacă îmbolnăviri mai grave, tulpina britanică sporeşte mortalitatea prin creşterea numărului infectărilor şi a presiunii asupra sistemului sanitar.
Germania a raportat pentru ultimele 24 de ore 20.398 de noi cazuri de COVID-19, dar numărul deceselor se menţine peste o mie, fiind 1.013 în această raportare.