Angela Merkel vrea alocarea a cel puţin 2% din PIB pentru apărare

Angela Merkel

Sursă: Dreamstime

Angela Merkel a vorbit în cadrul unei întâlniri cu grupul parlamentar al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), desfăşurată online despre suma alocată pentru apărare. Mai exact, cancelarul german susține că bugetul apărării trebuie să fie în concordanţă cu obiectivele NATO.

În cadrul unei întâlniri cu grupul parlamentar al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), desfăşurată online, cancelarul german Angela Merkel a vorbit despre suma care trebuie alocată apărării.

Mai exact,  potrivit DPA, cancelarul German a subliniat în cursul zilei de miercuri angajamentul său faţă de ţinta alocării a cel puţin 2% din PIB pentru apărare, în concordanţă cu obiectivele NATO, informează Agerpres.

Totodată, ea a subliniat fapul că Germania va rămâne tot timpul angajată față de această țintă.

”Germania rămâne angajată faţă de această ţintă”, a spus Merkel într-o întâlnire cu grupul parlamentar al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), desfăşurată online.

De menționat este faptul că, în cadrul summitul din septembrie 2014 din Ţara Galilor, NATO a stabilit pentru ţările sale membre o ţintă de 2% din PIB pentru cheltuielile pentru apărare, însă Germania a fost criticată constant de alte state membre care consideră că armata sa este subfinanţată cronic.

Angela Merkel, despre parteneriatul transatlantic

În acest context, Angela Merkel susține că un parteneriat bun se bazează pe încredere între parteneri.

”Un bun parteneriat transatlantic înseamnă şi încredere între parteneri”, a spus şefa executivului german.

În același timp, Angela Merkel a mai adăugat că nu se mai poate presupune că SUA vor interveni în orice criză, iar Germania și Uniunea Europeană trebuie să se ridice.

”Iată de ce SUA aşteaptă mai mult angajament de la partenerii lor, o sarcină la nivelul căreia Uniunea Europeană şi Germania trebuie să se ridice”, a afirmat ea, adăugând că acest lucru vizează securitatea, stabilitatea şi valori comune.

Totodată, Angela Merkel a mai vorbit și despre încheierea unui acord comercial între Uniunea Europeană şi SUA.

”Avem acorduri comerciale cu atât de multe regiuni ale lumii”, a spus cancelarul german, care a accentuat că acordul respectiv poate urma modelul celui dintre UE şi Canada.