"Cred că nu am dat un răspuns suficient crizei în chestiunea viitorului zonei euro", a declarat dna Merkel în cadrul unei conferinţe de presă la care a luat parte şi premierul irlandez, Enda Kenny.

La o întrebare privind neîncrederea manifestată de pieţele financiare în ceea ce priveşte numărul mare de ţări care împart moneda unică, dna Merkel a răspuns astfel: "Încrederea în capacitatea anumitor ţări de a-şi aduce finanţele publice pe drumul cel drept şi de a-şi reforma economia nu este suficientă", a adăugat ea.

Din punctul de vedere al Berlinului, singurul mod a instaura această încredere este de a instituţionaliza disciplina bugetară, prin schimbări ale tratatelor europene care ar întări prerogativele instituţiilor pentru a-i pedepsi pe contravenienţii Pactului de stabilitate şi de creştere, a repetat Angela Merkel.

"Mi-ar plăcea să văd flexibilitatea care există deja împinsă până la ultimele limite", a apreciat la rândul său Enda Kenny, arătându-se reticent faţă de declanşarea unui nou proces de aprobare în ţara sa, unde irlandezii au fost chemaţi de două ori la rând la urne pentru a se pronunţa asupra tratatului de la Lisabona. "Credem că criza ar trebui tratată cu intrumentele pe care le avem la dispoziţie", a adăugat acesta.
Agerpres