În prezent, pe lista companiilor necesară pentru promovarea României de la statutul de piaţă de frontieră la una emergentă sunt eligibile companiile OMV Petrom, Romgaz, Banca Transilvania. 

"Dimensiunea solicitată de 1,3 miliarde de dolari, dimensiunea free flot-ului de 630 milioane de dolari sunt nişte condiţii atât de sus impuse de agenţiile de rating încât nu găsim companii de asemenea dimensiune decât în curtea statului. Iar statul este principalul beneficiar al upgradării pieţei de capital de la statul de piaţă de frontieră la piaţă emergentă. De acea avem nevoie de Hidroelectrica" a spus Lucian Anghel. 

Preşedintele consiliului de administraţie al Bursei de Valori Bucureşti a explicat faptul că dobândirea statului de piaţă emergentă ar fi benefic pentru creşterea valorii companiilor. 

"Pe alte pieţe care au fost upgradate de la piaţă de frontieră la piaţă emergentă, evoluţia medie a preţului acţiunile principale din indicele principal a crescut între 40-50% şi 200%. Într-un interval de doi ani este o creştere fantastică. Acesta este un moment care apare odată în viaţă şi, dacă reuşim acest lucru, valoarea companiilor româneşti ar trebui să crească. Statul ar trebui să beneficieze pentru că are principalele companii listate. Sunt, de asemenea, peste şase milioane de români care au investiţii în fondurile de pensii, pilon II şi pilonul III, care vor beneficia şi ei de creşterea valorii acţiunilor. Este un win-win pentru toată lumea" a subliniat Lucian Anghel. 

Vineri, şeful misiunii FMI pentru România, Reza Baqir, a declarat şi el că listarea companiilor de stat precum Hidroelectrica ar ridica România la statutul de piaţă emergentă, iar costul creditării ar scădea. 

Acţionarii Hidroelectrica au prelungit, recent, până la data de 7 august 2017, scrisoarea de angajament cu sindicatul de intermediere Morgan Stanley&Co International plc şi Raiffeisen Capital & Investment SA în vederea listării la bursă a producătorului de energie. 

În 2013, Guvernul a decis listarea la Bursa de Valori Bucureşti a companiei, prin majorarea capitalului şi lansarea unei oferte publice primare de vânzare de acţiuni a unui pachet nou emis reprezentând 15% din capitalul social existent anterior majorării. În cadrul acestui proces, în urma unei licitaţii organizate în ianuarie 2014, a fost selectat sindicatul de intemediere format din Morgan Stanley şi Raiffeisen, cu care s-a semnat o scrisoare de angajament în februarie 2014. 

Statul român deţine 80% din Hidroelectrica, prin intermediul Ministerului Energiei, iar 20% din acţiuni sunt deţinute de Fondul Proprietatea. 

AGERPRES

Citiţi şi​:

FMI recomandă listarea companiilor de stat la bursă