BCR a promovat permanent stimularea economisirii, printr-o politica de dobanzi atractive. Nu actionam conjunctural, ci monitorizam permanent evolutiile din piata monetar-valutara, ca si pe cele la nivel macroeconomic. Analiza din acest moment va conduce, foarte probabil, la o miscare „in sus” cu circa 0,5-1% a nivelului dobanzilor la depozitele in lei, iar pentru unele scadente este posibila mentinerea nivelului actual, care protejeaza economiile deponentilor.
Ce este mai important acum, pentru BCR, pentru banci in general: o crestere a resurselor atrase sau o crestere a perioadei de constituire a acestora?
Comparativ cu celelalte tari din Europa Centrala, totalul activelor bancare din Romania este, inca, foarte mic, iar activele bancare pot creste doar o data cu cresterea valorii resurselor atrase. Asadar, bancile din sistemul nostru incearca sa atraga cat mai multe resurse, in special BCR, a carei piata principala este cea romaneasca. Totodata, este important ca, pe masura ce se realizeaza macrostabilizarea economica si reformele evolueaza, sa creasca si maturitatea depozitelor, adica banii sa fie depusi pe perioade cat mai lungi. In acest fel, bancile pot stimula si creditarea pe termen mediu si lung.
Care este in prezent structura depozitelor persoanelor fizice in functie de durata constituirii lor?
Se observa o deplasare a maturitatii depozitelor spre un an, cel putin la BCR. Speram ca acest proces sa isi mentina tendinta actuala si, in plus, incercam sa-l stimulam printr-un ecart corespunzator intre dobanda la termen de o luna si cea la termen de 18 luni, astfel incat in viitorul mai mult sau mai putin apropiat sa putem vorbi in mod curent de maturitate la depozite pe termen mediu. Cresterea ponderii detinute de depozitele cu maturitate superioara, crestere neconjuncturala in cadrul bancii noastre, dovedeste ca populatia doreste o constanta in protejarea economiilor si deja s-a obisnuit sa aleaga institutia bancara. In plus, putem spune ca a evoluat cultura bancara a clientilor, fapt deosebit de important pentru maturitatea pietei bancare.
Poate fi pusa scaderea economiilor populatiei plasate in sistemul bancar pe seama reducerii prea drastice a dobanzilor la depozite?
Poate fi o explicatie, desigur incompleta. O parte din economii a insotit creditarea, sub forma de avans, chiar daca ne gandim numai ca la fiecare credit ipotecar acordat de orice banca se impune un avans de minimum 15% din valoarea obiectului creditat. Pe de alta parte, probabil se regaseste in cumpararea de produse de folosinta indelungata, in alte forme de plasament – de exemplu, in fondurile de investitii cum sunt BCR Clasic si BCR Dinamic. Totusi, la BCR inregistram o crestere constanta in termeni reali a depunerilor populatiei si agentilor economici, intr-un ritm superior celui pe ansamblul sistemului bancar din Romania.

Investitii financiare individuale
la 14.08.2003

Plasamentivel     Dobanda efectiva dupa
    maxim    1 luna    3 luni    6 luni
    (% pe an)    (%)    (%)    (%)
Depozit bancar 1 luna    14    1,15    3,49    7,11
Depozit bancar 3 luni    15,5    1,27    3,82    7,79
Depozit bancar 6 luni    16,5    1,36    4,07    8,14
Certficate trezorerie 3 luni    14    1,15    3,45    —
Certificate trezorerie 6 luni    14,5    1,19    3,58    7,25

Deocamdata, doar o mica parte din bancile comerciale au majorat dobanzile pe care le bonifica pentru depozitele constituite la termen. Cresterile dobanzilor sunt cuprinse in intervalul a 1 – 2%, insa cele care se grabisera sa coboare rapid nivelul inca din luna mai au cresteri de pana la 5%. Pentru luna iulie, rata inflatiei a fost mai mare decat dobanzile pasive, reprezentand un motiv in plus pentru marirea dobanzilor.

depozite pe o luna

banca    dobAnda
    %/an

Banca Romaneasca (0, v)        14
BRD (+3 v)        13
Piraeus Bank (+1 f)        13
Transilvania (+1 f)        13
Alpha (0, f)        12
BCR (0, v)        12

Dobanzile urca spre 13%, cresterea medie fiind de 2%. Cea mai mare dobanda o bonifica Banca Romaneasca, 14% pe an, insa alte trei banci ofera cu numai 1% mai putin. BRD, care la inceputul anului diminuase cel mai repede nivelul dobanzilor, stabilind minimul la 10%, ofera si ea 13% pentru depozitele ce depasesc 25 mil. lei.

depozite pe trei luni

banca    dobAnda
    %/an

Banca Romaneasca (0, v)        15,5
Transilvania (+1 f)        15
Piraeus (+1 f)        14
Alpha (0, f), BCR (0, v)        13
Banc Post (0, v)        13
Raiffeisen (+2 v)        13

Pentru depozitele ce depasesc 500 mil. lei, BRD bonifica cea mai mare dobanda, 15,5% pe an, la egalitate cu Banca Romaneasca. Tot BRD bonifica cu 14,5% pe an depozitele sub 25 milioane si cu 14% pe cele de minimum 1,5 milioane. Diferenta dintre dobanzile maxime si celelalte oferte este destul de mare, de 2,5%.

depozite pe sase luni

banca    dobAnda
    %/an

Banca Romaneasca (0, v)    16,5
Transilvania (+1 f)        15
Piraeus Bank (+1,25 f)    14,25
BCR (0, v), Banc Post (+1 v)        14
Raiffeisen (+1 v)        14
Alpha (0, f)        13,5

BRD si-a imbunatatit oferta, diferentiat in functie de valoarea depozitului. Pentru depozitele de peste 500 milioane lei se bonifica dobanda de 16% pe an. Pentru cele de peste 25 milioane lei, 15%, iar pentru cele de minimum 1,5 milioane lei, 14% pe an. Banca Romaneasca continua sa bonifice cea mai buna dobanda, de 16,5%.