Anglia da bani pentru dezvoltare

Schema de granturi mici este finantata de catre Departamanetul pentru Dezvoltare Internationala al Guvernului Marii Britanii (DFID) si este administrat de Ambasada britanica la Bucuresti. "In acest an bugetul aprobat pentru Small Grants Scheme (SGS - Schema de Granturi Mici) este de 160.000 lire sterline, din care pana acum s-au alocat 30%", precizeaza Alexandru Costescu, coordonator Proiecte DFID. Prin urmare, este in continuare disponibila o suma de 112.000 de lire sterline, echivalenta cu 5,3

Schema de granturi mici este finantata de catre Departamanetul pentru Dezvoltare Internationala al Guvernului Marii Britanii (DFID) si este administrat de Ambasada britanica la Bucuresti.
„In acest an bugetul aprobat pentru Small Grants Scheme (SGS – Schema de Granturi Mici) este de 160.000 lire sterline, din care pana acum s-au alocat 30%”, precizeaza Alexandru Costescu, coordonator Proiecte DFID. Prin urmare, este in continuare disponibila o suma de 112.000 de lire sterline, echivalenta cu 5,3 miliarde lei (la cursul din 13 septembrie: o lira sterlina a fost cotata la 44.354 lei)
Nu exista un model privind tipul de proiecte aprobate. „Fiecare proiect este diferit. Programul finanteaza proiecte de dezvoltare ale organizatiilor, nu ale persoanelor fizice. Se ia in considerare posibilitatea de sustinere a proiectului dupa terminarea finantarii”, adauga Alexandru Costescu.
Exemple de proiecte finantate: initiative ale organizatiilor persoanelor cu handicap, comunitati de rromi, copii, grupuri defavorizate. De asemenea, s-au finantat proiecte pentru dezvoltarea ONG (treining, coordonare, consultanta), protectia mediului, dezvoltarea organizatiilor mestesugaresti, sanatate, dezvoltare rurala si educatie, potrivit informatiilor transmise de DFID Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti.
Sunt eligibile organizatiile nonguvernamentale, nonprofit, asociatii ale comunitatilor/grupurilor de persoane dezavantajate sau organizatii de stat. Nu se pot finanta proiecte pentru organizatii militare sau proiecte comerciale.
„Desi valoarea proiectelor este mica, de la 5.000 la 10.000 de lire sterline, ele contribuie la dezvoltarea societatii civile, prin proiecte care se adreseaza unui grup sau
unei comunitati, pentru dezvoltare si eradicarea saraciei”, mai precizeaza Alexandru Costescu, DFID.
Ce calitati va avea un proiect candidat:
· va viza: politici si actiuni care promoveaza mijloace de existenta durabila; educatie mai buna, sanatate, oportunitati; protectia si un bun management al mediului fizic si natural;
· contributia la dezvoltare trebuie sa poata fi identificata si sa fie cuantificabila, in masura in care este posibil;
· initiativa va incuraja contributia locala intr-o masura cat mai mare (activitati la care comunitatea locala poate contribui cu munca, materiale locale, aport financiar sau de orice fel);
· durabilitatea proiectului sa fie asigurata intr-o masura satisfacatoare.
Nu sunt admise:
· suprapunerea sau contributia mai multor donatori pentru aceleasi activitati (duplicarea efortului);
· castigurile financiare personale din participarea la proeicte finantate din SGS.
Cum se solicita
sprijin financiar
In general, solicitarea va trebui sa ofere informatiile necesare care sa permita o evaluare corecta a proiectului. Va fi completat un Memorandum al proiectului (disponibil pe Internet la adresa Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti – www.britain.ro, sectiunea DFID, Schema de Granturi Mici). Toate propunerile primite urmeaza sa fie evaluate de personalul sectiei si propuse spre aprobare ambasadorului.
In anumite situatii, pot fi solicitate informatii suplimentare despre proiect sau identificarea si a altor donatori care sa contribuie la proiect. In Memorandum vor fi specificate: scopul general, obiectivele, activitatile proiectului, justificarea caracterului de dezvoltare, beneficiile asteptate, durata activitatilor propuse.
Un raspuns detaliat va trebui dat la intrebarea: „Cum vor fi masurate realizarile initiativei?”. Urmeaza o scurta descriere a organizatiei, a obiectivelor activitatii sale, a experientei in proiecte similare, a rolului sau in implementarea proiectului.
Partea importanta care, evident, nu poate lipsi din nici un fel de proiect o reprezinta cifrele. Va trebui anexat un buget total al proiectului, in care sa fie evidentiate: contributia solicitata de la DFID, contributiile organizatiei si partenerilor, costurile totale pe ani financiari.
Argumentele cu privire la cum va continua proiectul dupa incetarea ajutorului extern vor atarna de asemenea greu la evaluarea solicitarii.     

Portofoliul actual de proiecte mari finantate de Marea Britanie

· Suport pentru reforma administratiei publice
· Asistenta pentru sectorul de asigurari
· Sprijin pentru reforma sectorului de sanatate in Romania, asistenta medicala primara: imbunatatirea activitatii medicilor generalisti, planificare financiara si management pentru sectorul de sanatate
· Dezvoltarea sistemului de contabilitate – asistenta pentru Ministerul Finantelor
· Inchiderea minelor si asistenta sociala
· Asistenta pentru Ministerul Justitiei in scopul dezvoltarii sistemului de probatiune
· Intarirea capacitatii pentru dezvoltarea proiectelor de mediu
· Intarirea parteneriatului pentru managementul mediului in municipalitati-pilot
· Educatie – proiect de management financiar
· Sprijin pentru designul si pregatirea proiectului de dezvoltarea rurala al Bancii Mondiale
· Asistenta pentru Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptii
· Sprijin pentru Fondul Roman de Dezvoltare Sociala
· Promovarea dezvoltarii economice sustinute prin parteneriat in sectorul public/privat
· Sprijinirea institutionala pentru Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale
· Asistenta pentru Curtea de Conturi
· Piata de desfacere competitiva pentru electricitate
· Parteneriat intre autoritatea locala si comunitate
· Asistenta pentru Biroul de Informatii pentru Cetateni
Sursa: DFID, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti