Liga spaniolă de fotbal, care include Campionatele de prima şi a doua divizie, a înregistrat în sezonul 2016-2017 venituri de 3,6 miliarde de euro. 

Din aceste 3,6 miliarde euro, 40% provin din drepturile de televiziune. Beneficiul obţinut înaintea impozitării este de 234 milioane euro. 

Veniturile totale ale cluburilor sunt ”în creştere cu 495 milioane în raport cu exerciţiul precedent, ceea ce reprezintă o creştere de 15,6%”, a indicat joi La Liga cu ocazia prezentării bilanţului său. ”Este cel mai bun sezon în privinţa rezultatelor economice şi financiare ale La Liga”, a declarat PDG-ul său Javier Gomez, potrivit Agerpres

Din aceste 3,5 miliarde euro, 1,45 miliarde euro provin din drepturile de televiziune, acesta fiind primul sezon în care sistemul drepturilor de televiziune a fost centralizat. Înainte, fiecare club negocia individual cu canalele de televiziune. 

Produsele derivate reprezintă 622 milioane euro din venituri, transferurile au adus 475 milioane euro, reţetele de la stadioane în ziua meciurilor (abonamente, bilete…) au adus 746 milioane euro, publicitatea, 117 milioane euro, iar diverse alte venituri au adus 245 milioane euro. 

Pentru sezonul în curs, La Liga speră să depăşească pentru prima dată pragul de venituri de 4 miliarde euro. 

Pentru comparație, cluburile din Premier League (prima divizie din Anglia) au câștigat în total 4,5 miliarde de lire sterline (aproximativ 5 miliarde de euro) în sezonul 2016-2017, depășind recordul din ediția anterioară de campionat, când suma s-a ridicat la 3,6 miliarde de lire sterline (40 mld. euro), scrie Telegraph.co.uk.

Așadar, fotbalul englez produce mai mulți bani decât cel spaniol, deși realizează performanțe mult mai mici pe plan internațional. Numai prima divizie din Anglia realizează venituri mai mari decât primele două divizii din Spania.

 

În ultimele 10 ediții ale Ligii Campionilor, echipele spaniole au câștigat trofeul de șase ori și au mai bifat două prezențe ca finaliste, iar ce cluburile din Anglia au câștigat trofeul de două ori și au pierdut două finale.

În același timp, spaniolii au câștigat de cinci ori Europa League și au mai bifat o finală în această competiție, iar englezii au două trofee și două finale pierdute.

Bogăția fotbalului englez este „răspândită” însă pe mai multe echipe, comparativ cu fotbalul spaniol. Astfel, în Top 20 cele mai bogate echipe, întocmit de compania de consultanță Deloitte la începutul anului 2018, sunt 10 echipe din Anglia (printre care Manchester United, ocupanta locului 1) și numai trei spaniole, dar două dintre acestea, Real Madrid și Barcelona, se află pe locurile 2 și 3.

Pe următoarele 10 locuri mai găsim patru echipe din Anglia și niciuna din Spania, deci în Top 30 cele mai bogate echipe din lume sunt 14 din Anglia și numai trei din Spania, potrivit themag.co.uk.