Tot mai putini sunt tinerii care isi bat capul sa-si faca singuri proiectul. Mai ales ca, in cazul in care nu poseda un computer, tehnoredactarea lui costa mai mult decat daca l-ar lua gata facut. Si apoi oferta este extrem de bogata... Peste tot in ASE, in Politehnica vezi afise de genul: "Realizam si vindem proiecte de diploma (managementul resurselor umane, eficienta investitiilor, contabilitate, managementul aprovizionarii si desfacerii, cibernetica, marketing, management general, finante-co
Tot mai putini sunt tinerii care isi bat capul sa-si faca singuri proiectul. Mai ales ca, in cazul in care nu poseda un computer, tehnoredactarea lui costa mai mult decat daca
l-ar lua gata facut. Si apoi oferta este extrem de bogata… Peste tot in ASE, in Politehnica vezi afise de genul: „Realizam si vindem proiecte de diploma (managementul resurselor umane, eficienta investitiilor, contabilitate, managementul aprovizionarii si desfacerii, cibernetica, marketing, management general, finante-contabilitate, psihologie, sociologie, jurnalistica)”.
Mergand pe firul afacerii, am sunat si noi la unele dintre numerele astfel afisate si am avut surprize peste surprize. La unul din numere, un tanar, foarte sigur pe el, ne-a intrebat ce facultate ne-ar interesa, pentru ca el are o intreaga lista cu facultati (ASE, Drept, Politehnica, Sociologie, Psihologie etc.). Pusi in fata unei asemenea oferte vaste, a fost destul de greu sa alegem. Oprindu-ne totusi la ASE Finante, baiatul a continuat sa ne surprinda, caci si pentru Finante avea nu mai putin de zece proiecte. Toate livrabile „la cheie cum singur a afirmat. Tehnoredactat, printat… tot. Singura problema care s-ar mai fi ridicat ar fi fost calitatea. Am fost asigurati insa ca sunt „proiecte bune, de la stat.
Cercetand mai atent, la Politehnica oferta sa includea chiar si transparentele necesare prezentarii. Oricare dintre proiecte costa aproximativ 4-500.000 lei bucata.
Dar acesta nu a fost decat inceputul. Un alt baiat, la un alt numar de telefon, ne-a soptit oferte si mai tentante. Nu numai ca vindea proiecte, dar le si facea. Era suficient sa-ti alegi o tema si in maximum doua saptamani „marfa iti era livrata. Proiectul de diploma era facut de un profesor! Deci calitatea nu se poate pune la indoiala!
Oferta este valabila pentru oricare dintre facultatile din ASE. Dar la fel de adevarat este si pretul (1.500.000 lei). Obrazul subtire cu cheltuiala se tine…
In acest periplu telefonic, ne-am ciocnit si de un domn Voicu, a carui lista cu facultati este si mai bogata: Medicina, Drept, Politehnica, ASE, Birotica. Schimband campul de bataie l-am intrebat pe acest domn daca nu are cumva de vanzare proiecte la medicina. Putin incurcat, dansul ne-a raspuns ca, deocamdata, s-au epuizat, dar ca, daca o sa revenim in doua trei ore, precis ne face el rost de unul. Asadar, oferta este nelimitata. Bani sa ai… Bani pe care oricum i-ai cheltui daca nu ai un computer si o imprimanta acasa pentru ca si tehnoredactarea, la randul ei, este destul de scumpa.
Sunt chiar si firme specializate pe acest domeniu, care fac bani buni in aceasta perioada a anului. Caministii in mod sigur au vazut anunturi de acest gen prin toaletele de acolo. Strategic plasate, caci acesta este locul unde oamenii, stand degeaba, risca sa se plictiseasca si un astfel de anunt devine o lectura chiar interesanta. Anunturile nu sunt singura sursa de procurare a proiectelor. Cu o „atentie, poti avea un proiect din anii trecuti de la arhiva (unde chiar esti lasat sa alegi) sau de la secretara. Exista zvonuri potrivit carora si unii profesori sunt darnici in acest sens (ceea ce-ti ofera sansa de a obtine „un proiect de 10). „Atentia in acest caz trebuie sa fie mai consistenta. Ca orice afacere si aceasta are riscurile ei. Cel mai mare este ca lucrarea sa mai apara, cel putin o data, la examen. Poate fi comic privind din afara, dar tragic pentru cel in cauza. De altfel, un asemenea caz s-a petrecut chiar anul acesta la examenul de licenta la Facultatea de Statistica. Una dintre studente care isi procurase astfel lucrarea a avut nesansa ca, la aceeasi comisie, in aceeasi zi, chiar inaintea ei sa intre posesorul de drept al lucrarii care pierduse licenta cu un an in urma. Consecintele sunt usor de imaginat: fata a pierdut examenul.
Alt risc, remediabil, este adevarat, este ca lucrarea pe care ai dat un pumn de bani sa fie doar o fituica de proasta calitate. Dar cum in zilele noastre lectura unui astfel de proiect este un lucru rar, daca stii s-o prezinti ai toate sansele sa iei o nota mare, chiar si cu o astfel de fituica.
In aceste conditii, cine se mai straduieste sa-si elaboreze singur proiectul? Mai ales ca presupune si atatea piedici de inlaturat (sa gasesti o firma unde sa-l poti face, sa obtii datele necesare, sa, sa, sa…).
Adela Fundulea