Anita Anghel este singurul scafandru romin detinator a unui atestat international de pregatire a instructorilor de scafandri. in 1992, ea a ifiintat prima scoala de scafandri profesionisti din Rominia: Professional Divers Association (PDA) este locul unde oricine poate deprinde tainele scufundarilor la adincime.
Pornita ca pasiune, afacerea s-a dezvoltat surprinzator. La iceput, numarul celor care doreau sa obtina un atestat de scafandru era destul de mic, dar acum, dupa opt ani, scoala are 250 de membri permanenti si o multime de cursanti. Anita are 26 de ani si a imbracat pentru prima data costumul de neopren la virsta de noua ani. Cu citeva echipamente si ajutata de alti doi instructori, a pus pe picioare prima scoala romineasca de scafandri atestata de Confederatia Mondiala a Activitatilor Subacvatice (CMAS), for international ifiintat i 1958 de Sir J.Y. Cousteau. Acum, scoala are patru instructori, toti scafandri profesionisti cu multi ani de experienta, care au efectuat numeroase scufundari i Marea Rosie i Egipt, Insulele Maldive din Oceanul Pacific, Marea Caraibelor si apele teritoriale ale Venezuelei.
Sa devii scafandru nu este la idemina oricui din punct de vedere financiar. Un echipament complet pentru scufundare costa aproximativ 2.000 de dolari, iar cursul de icepatori la PDA costa 120 de dolari. Pentru cei care vor doar sa guste senzatia explorarii adincurilor, exista si optiunea unei singure scufundari de proba pentru numai 220.000 de lei. Iar daca
exista si amatori de amintiri „ude”, scoala dispune si de echipament tehnic de filmare subacvatica. O caseta video cu imagini din timpul scufundarilor costa aproximativ 100.000 de lei (10 DM).
Diploma de scafandru costa 120 USD
Cursul de icepatori cuprinde sase ore de teorie si sase ore de practica cu scufundari. Pregatirea are ca punct final un examen teoretic si unul practic, i urma carora elevul obtine o licenta internationala, un pasaport si o diploma de scafandru, atestate de CMAS.
Dar nu este obligatoriu ca toti cei care platesc sa-si ia si examenele, i unele cazuri fiind nevoie de repetarea cursului chiar de doua-trei ori pina la obtinerea atestatului.
Perfectionarea nu se opreste aici, doritorii putind continua sa urmeze cursuri de doua stele, (118 USD), de trei stele. (128) USD sau patru stele (138 USD). Cel mai ialt nivel este cel de instructor de scafandri, adica o persoana care poate la rindul ei sa formeze alti scafandri.
Un scafandru profesionist cistiga i Occident aproximativ 2.500 USD pe luna. Sunt multi cei care vin la PDA pentru a pleca apoi i Germania sau i America sa faca bani. Sa fii instructor de scafandri i Rominia nu e o meserie banoasa, cel putin nu pentru cei patru profesori de la PDA care cistiga aproximativ patru milioane pe luna. „Nu practic aceasta meserie pentru bani, ci din pasiune”, ne spune Dani Chiriazi, instructor la PDA.
Desi costul cursurilor poate parea mare pentru romini, exista din ce i ce mai multi doritori sa cunoasca tainele si frumusetile adincurilor. scoala de scafandri condusa de Anita Anghel s-a dezvoltat de la an la an, tot mai multi elevi iscriindu-se la cursuri si raminind apoi ca membri permanenti. „Profitul nu este foarte mare. Banii obtinuti din taxele percepute pentru cursuri sunt folositi pentru plata chiriei la bazinul Floreasca unde se fac antrenamentele si pentru reinoirea bazei materiale, care la ora actuala este de 22 de echipamente complete de scafandru. Echipamentele se uzeaza si, o data la doi ani, trebuie ilocuite. Ramin si bani i plus, isa nici unul dintre noi nu va ajunge sa-si cumpere vila la Snagov sau un BMW ultimul tip din banii cistigati la PDA”, spune Dani Chiriazi.
Cum i Rominia, Politia si pompierii nu dispun de oameni pregatiti pentru acest gen de activitati, scafandrii Anitei Anghel sunt foarte des solicitati pentru misiuni de recuperare subacvatica. De la masini, motoare de barca si iecati, scafandrii au scos de-a lungul timpului o gramada de lucruri de sub apa. Pentru a scoate un cadavru la suprafata, taxa este de un milion de lei, dar, i general, costul se negociaza i functie de obiectul scufundat. „Am avut o solicitare din partea unui individ care isi pierduse ceasul marca Rolex i mare. I l-am recuperat si am fost recompensat serios, desi nu pretinsesem nici un ban”, ne mai spune Dani.
Pe linga cursuri, scoala de scafandri PDA este, pentru scafrandri din Rominia, singura sursa de aprovizionare cu echipamente profesioniste. Echipamentele sunt aduse din Austria, PDA fiind unic importator si distribuitor al firmei Camaro i Rominia.
O alta atractie a scolii de scafandri PDA este oferta de excursii si cursuri pregatitoare organizate la Marea Rosie, Thailanda, si Insulele Caraibe, Aruba, Curacao si Bonalre. Pentru un sejur de zece zile i Huraghada, Egipt, se asigura bilet de avion, transfer, loc la hotel cu demipensiune si cinci zile de scufundari, cu doua scufundari pe zi. Pentru un sejur de 14 zile la Marsa Alam i Egipt se asigura bilet de avion, transfer, cazare i camping, pensiune completa si scufundari nelimitate. Costul unei asemenea vacante subacvatice se ridica la aproximativ 1.500 de dolari, fara echipament si taxa consulara.
Turismul subacvatic se ivata la scoala
Prima lectie pe care o ivata elevii scafandrilor este respectul fata de mediul acvatic. „Toti elevii nostri trebuie sa iteleaga, de la bun iceput, ca scafandrii sunt simpli turisti i lumea adincurilor si nu au voie sa distruga acest mediu”, ne spune Dani Chiriazi. „in Egipt se aplica amenzi foarte mari pentru cei care isi iau drept suvenir o bucata de coral”, mai adauga Dani.
in afara de tehnica propriu-zisa a scufundarii sub apa si folosirea echipamentului de scafandru, elevii ivata i cadrul cursurilor si codul international al semnelor subacvatice.
Provocarea scufundarilor este adresata oricarei persoane, indiferent de virsta si sex. Desi este perceputa ca fiind un sport extrem, scufundarea la adincime este practicata de persoane din toate mediile sociale. La scoala de scafandri PDA cel mai i virsta membru este o doamna de 68 de ani, cel mai tinar, un pusti de 12 ani, iar ca activitati, cei care ivata sa fie scafandri sunt orice, de la medici sau directori de banca, pina la studenti sau pensionari. Pe linga pasionatii de scufundari, elevii scolii de scafandri a Anitei Anghel sunt si profesionistii romini, scafandri din Marina Militara sau alti scafandri care urmeaza cursurile doar pentru a obtine atestatul international al CMAS, PDA fiind singura scoala din Rominia de la care se poate obtine acest certificat.
Desi ica nu pot vorbi de o afacere i toata puterea cuvintului, Dani Chiriazi si Anita Anghel au de gind sa dezvolte activitatea cu noi atractii. Ei au icredere ca activitatea va avea succes, isa deocamdata vor lua o scurta pauza, pentru ca tot iotind printre pesti exotici si scufundindu-se impreuna, cei doi s-au idragostit. La sfirsitul lunii ei se vor casatori, si pentru ca scufundarile sunt pasiunea vietii lor, si fericitul eveniment va fi tot unul „ud”, nunta avind loc itr-un bazin iar i loc de costume si rochii elegante, invitatii vor purta costume de neopren si tuburi de oxigen.

Dotarea unui scafandru profesionist
Echipament
· masca    · lanterna · snorchel
· busola · labe · computer · costum
neopren · vesta · botosi neopren
· finimetru · mini lite· consola
· blinker ·profundimetru · octopus
· manusi neopren · cutit scafandru
· centura lest si catarama.
Accesorii
· genunchera neopren · itaritor furtun · banda neopren (masca) · mundstuck · banda silicon · rucsac scafandri · furtun inflator · furtun automat
&circle; wrackline • baliza • baliza semnalizatoare • lipici pentru neopren • cagula • plasa • mini lite corn.r