Aniversare cu fast pentru preşedintele celei mai sărace ţări din lume

Presedintele Robert Mugabe, care conduce Zimbabwe cu o mana de fier de la independenta acestei tari din 1980, serbeaza in acest sfarsit de saptamana aniversarea a 85 de ani. Partizanii acestuia au colectat 200.000 de euro pentru a sarbatori ziua presedintelui, in timp ce tara se zbate intr-un dezastru economic de nedescris. Conform presei locale, vor fi sacrificate 80 de vaci, 70 de capre si 12 porci, iar sarbatoarea se va termina cu un tort gigant de 85 de kg. Grupurile de partizani au fost adu

Presedintele Robert Mugabe, care conduce Zimbabwe cu o mana de fier de la independenta acestei tari din 1980, serbeaza in acest sfarsit de saptamana aniversarea a 85 de ani.

Partizanii acestuia au colectat 200.000 de euro pentru a sarbatori ziua presedintelui, in timp ce tara se zbate intr-un dezastru economic de nedescris. Conform presei locale, vor fi sacrificate 80 de vaci, 70 de capre si 12 porci, iar sarbatoarea se va termina cu un tort gigant de 85 de kg.

Grupurile de partizani au fost adusi in orasul natal al presedintelui unde au inceput sa cante si sa-l aclame pe „marele conducator care nu-si paraseste niciodata poporul”.

„Presedintele este eroul meu. A facut multe pentru tara lui si atat timp cat il voi vedea, voi fi fericit”, spune un tanar care poarta un tricou imprimat cu chipul lui Mugabe.

Intre epidemie de holera si lipsa de hrana

Sarbatoarea are loc in timp ce tara, ruinata din punct de vedere economic, este afectata de o acuta lipsa de alimente si de o dramatica epidemie de holera.

Mai mult de jumatate din cei 13 milioane de locuitori depind de ajutor alimentar pentru a supravietui, somajul a crescut de la 80% la 90%, iar inflatia este de ordinul miliardelor de procente.

Conform OMS, holera a contaminat 83.000 de oameni, dintre care aproape 4.000 au murit deja, din cauza faptului ca sistemul de sanatate a fost complet abandonat.

Desi premierul din Zimbabwe incearca sa obtina un ajutor de 5 miliarde de dolari pentru a incerca sa puna tara pe picioare, donatorii se lasa asteptati. Tarile vecine au promis ca ar putea debloca o suma de 2 miliarde de dolari, insa nu au precizat cand anume ar putea pune la dispozitie acesti bani.