Brasovenii sunt primii care se vor muta i apartamente construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), la iceputul lunii decembrie, iar restul i lunile februarie-martie 2001. Viitorii beneficiari nu au semnat isa nici acum contractele de credit ipotecar, cele i care sunt mentionate preturile finale ale apartamentelor, care sa includa atit pretul de construire, cit si comisionul ANL de 5%, primele de asigurare a locuintelor si costul imbunatatirilor pe care le-au cerut constructorilor (centrale termice, gresie etc.). Soarta notei de plata este pe muchie de cutit, din cauza alegerilor generale aflate chiar i apropierea datei la care se face receptia locuintelor si cind se va trage linie. La iceperea lucrarilor, i urma cu sapte luni, Dorin stefanescu, directorul ANL, anunta ca brasovenii s-ar putea sa fie scutiti de plata comisionului agentiei – de circa 5% din valoarea constructiei, suma din care sa se plateasca regia de santier, autorizatiile de construire, specialistii CTC angajati s.a.m.d. Aceasta decizie este isa o manevra politica abila, care poate fi pusa i practica sau nu.
Un exemplu concret: M.R. din Brasov a platit un avans de 100 milioane de lei si stie la aceasta data ca i contractul de construire era trecut 305 milioane de lei si ca a mai solicitat o centrala termica de apartament, de 25 milioane de lei. Restul costurilor nu le poate estima si se considera multumit, pentru ca blocul creste si nu i se mai cere deocamdata nici un ban. Cum n-a semnat contractul ipotecar, i care sa fie mentionata negru pe alb suma totala, ar putea avea surpriza ca, la iceputul anului viitor, noul guvern sa schimbe prioritatile si sa anuleze si prevederile ordonantei care scuteste de TVA constructiile ANL. si-atunci va mai scoate din buzunar ica 19%. Noi nu idraznim sa calculam la cit s-ar putea ridica pretul acestui apartament de trei camere, situat nu i Bucuresti, ci itr-un oras de provincie, construit cu „facilitatile ANL – teren gratuit si infrastructura asigurata de administratia locala. Daca mai adaugam ca dobinda va fi apropiata creditelor de pe piata libera (7-9 % pe an, la un credit calculat i euro), i afara de rapiditatea executiei, beneficiarul nostru nu a obtinut prea multe.
in total, potrivit directorului economic al ANL, Nicolae Chiriac, la ora actuala Agentia a semnat cu clientii persoane fizice 504 credite de construire si circa 100 de cumparare de locuinte, urmind sa mai semneze ica 50 astfel de credite, itr-o prima etapa, pentru finantarea careia are alocate 185 miliarde de lei. Urmeaza ca i etapa a doua sa se mai acorde 200-300 de credite, din banii care vor ramine, la care se vor adauga alte 40 miliarde prevazute i buget, sustine Domnia-sa.
Calcul „experimental” pentru primele sase rate
Directorul economic al ANL confirma ca nu se afla i derulare nici un credit si ca ratele finale, cele care vor fi platite i 15-20 ani, vor fi calculate la receptia lucrarilor, caci atunci se va sti cu exactitate cit vor mai avea de platit viitorii beneficiari. Pina la acea data lucrarile de construire vor fi platite dupa o procedura, consideram noi, bizara: lunar, se va calcula partea de deviz ce revine pe fiecare apartament din bloc si se va retrage din avans. Cind suma de avans se va termina (dupa trei-patru luni, potrivit calculelor domnului director), clientii vor plati direct 10% din devizul pe fiecare apartament si doar atunci cind se vor muta i case vor semna contractul de credit ipotecar: „rambursarea dupa prima tragere se va face printr-un credit angajat, de circa 10% din deviz, suportat direct de client, fara a i se calcula si dobinda. Timp de sase-sapte luni se va face un calcul experimental i acest mod, suma fiind crescatoare si abia apoi, dupa receptie, se va ataca creditul propriu-zis, cu o rata egala si cu dobinda calculata, afirma Nicolae Chiriac. Estimativ, directorul economic ne-a furnizat urmatoarele cifre: la un pret al casei de 300 milioane de lei si avansul de 100 milioane lei, i prima luna se platesc constructorului 20 milioane de lei din avans, i a doua luna 20 milioane si i a treia, 50 milioane, tot din avans, iar din a patra se ataca creditul „calculat experimental astfel: 10% din 20 milioane de lei, i a cincea luna 10% din 40 milioane, a sasea luna zece procente din 60 milioane s.a.m.d., pina la terminarea lucrarilor. Dupa receptia apartamentului, clientul va plati restul banilor, prin rate lunare egale, de aproximativ 2-2,2 milioane de lei, timp de 15-20 de ani, daca euro se va mentine la cota actuala.
De parca n-ar fi destul de ridicate costurile caselor, ANL si-a propus sa aduca si surse de finantare suplimentare scumpe. Astfel, pe 24 noiembrie este reprogramata licitatia internationala pentru oferte de credite externe la pachet – cu antreprenori si solutii tehnice impuse de creditor – pentru 300 milioane de dolari. Daca oferta va fi considerata buna de catre conducerea agentiei, se vor semna contracte. Expertii bancari care se afla i Consiliul de Administratie al ANL sustin isa ca i contextul actual contractarea unor astfel de credite este total neavenita, costul banilor fiind cu siguranta prea mare. si aceste costuri ar igrosa tot preturile locuintelor.
ANL se joaca cu nervii clientilor
23 noiembrie 2000, 12:00
Ultima modificare în 23 noiembrie 2000, 14:00
Brasovenii sunt primii care se vor muta i apartamente construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), la iceputul lunii decembrie, iar restul i lunile februarie-martie 2001. Viitorii beneficiari nu au semnat isa nici acum contractele de credit ipotecar, cele i care sunt mentionate preturile finale ale apartamentelor, care sa includa atit pretul de construire, cit si comisionul ANL de 5%, primele de asigurare a locuintelor si costul imbunatatirilor pe care le-au cerut constructorilor (cent
Etichete: arhiva,
milion,
theories of distribution
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook