Multi tineri au stat cu sufletul la gura ca sa afle care este strategia noului guvern privind constructia de locuinte. Ce se va construi, ce facilitati se vor acorda, va mai continua activitatea ANL (Agentia Nationala pentru Locuinte)? Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului (MLPAT), cel care se ocupa pina acum de problema locuintelor, atit ca finantare, cit si ca strategie, a fost comasat cu Ministerul Transporturilor, primind denumirea de Ministerul Transporturilor, Lucrarilor Publice si Locuintei (MTLPL), lucru care a fost interpretat de opinia publica drept un semn ca va fi o schimbare majora de directie. Ceea ce s-a dovedit adevarat, cel putin la nivel de intentie.
Iata ca Miron Mitrea, ministrul MTLPL, a anuntat noile prioritati i domeniu: se pastreaza ANL, dar reorganizata, descentralizata si axata pe construirea de locuinte individuale, case mansardate sau cu un etaj, nu se vor mai da credite pentru cumpararea de apartamente si, i premiera, se va lansa un program national prin care, cu banii de la stat, se vor construi locuinte pentru ichiriat destinate tinerilor. in plus, se va da mai multa importanta parteneriatului cu firme private, i special rominesti, extins atit i ceea ce priveste cofinantarea unor proiecte imobiliare, cit si achizitionarea de terenuri si racolarea clientilor pentru locuintele construite prin programele MTLPL. Aceasta strategie va fi definitivata la sfirsitul lunii februarie, dupa ce va fi supusa dezbaterii publice si imediat, promit demnitarii romini, se va trece la lucru.
Politica ANL se schimba
„Prima abordare este cea a constructiei de locuinte i proprietate privata. Pentru aceasta exista ANL si avem intentia ca agentia sa se transforme i urmatorii trei ani i pilonul pietei ipotecare pentru constructia de locuinte i Rominia. Motiv pentru care vom dezvolta, si suntem i proces de a pregati o consultanta, i jurul ANL, instrumentele necesare unei piete ipotecare, printre care un fond ipotecar de garantare, o banca ipotecara s.a.m.d. Acest lucru nu se va itimpla peste noapte, ANL va trece prin citeva etape de transformare”, declara Miron Mitrea.
Schimbarile ANL sunt atit ca structura institutionala – se va descentraliza, se vor deschide oficii i teritoriu – cit si ca prioritati. Ministrul MTLPL a subliniat ca ANL va termina blocurile icepute si contractate i tara, dar nu va mai construi apartamente la bloc. De acum icolo, ANL va construi ansambluri de case care se vor vinde prin credit ipotecar.
Cit priveste domeniile de activitate ale agentiei, doua vor fi dezvoltate, iar celelalte doua vor fi eliminate. Construirea de locuinte noi va ramine o prioritate si se va dezvolta, conform estimarilor MTLPL. Astfel, i urmatorii patru ani se vor construi 28.000 de locuinte individuale i proprietate prin ANL, ceea ce reprezinta un plan idraznet, tinind cont ca anul trecut s-a demarat construirea doar a 800 apartamente. Creditele pentru aceste constructii vor fi i continuare i euro si dobinda se va mentine la 7% pe an pentru tineri si 9% pentru celelalte categorii.
Prioritate vor avea si creditele pentru persoane juridice, un alt domeniu al ANL. „Aceasta activitate o vom finanta mai mult din acest an, pentru ca important este nu sa gestionam noi diferite proiecte individuale, casa cu casa, ci sa gestionam, daca este posibil, proiecte de ansamblu, mai usor de urmarit si care sa dea mai multa satisfactie celor care vor locui i astfel de locuinte. in acelasi timp, itarim rolul antreprenorilor privati, i special romini, care lucreaza i domeniu”, a subliniat Miron Mitrea. Vor fi sprijinite isa numai proiectele private ai caror antreprenori demonstreaza ca au clienti fermi pentru case.
Reamintim ca ANL a acordat si i vechiul mandat un astfel de credit pentru persoane juridice, catre o firma din Tirgu Mures, Transcom Benta SRL, i valoare de 13,5 miliarde de lei, dobinda perceputa de ANL fiind de 10% pe an, iar durata de rambursare de minimum cinci ani.
Doua sectoare de activitate ale agentiei vor fi complet eliminate din 2002: creditele pentru cetatenii care vor sa cumpere apartamente din fondul locativ deja existent si creditele pentru cei care vor sa-si extinda sau sa-si amenajeze locuinta. in acest an se vor acorda totusi creditele pentru dosarele care au documentatia deja itocmita.
O alta directie a strategiei Mitrea este de a construi apartamente pentru ichiriat. Programul de locuinte pentru tineret, asa cum este denumit, prevede construirea a 38.000 de apartamente cu bani de la bugetul de stat. Aceste locuinte vor fi administrate de consiliile locale si vor fi ichiriate tinerilor pina i 35 ani, casatoriti sau nu, cu chirii diferentiate, i functie de categoriile de venituri pe familie ale beneficiarilor. Locuintele vor fi modeste, de una sau doua camere. „Sunt convins ca si i Rominia exista o piata mare pentru ichirieri de locuinte, isa nu mai exista locuinte pentru ichiriere i fondul public, lucru care face ca tinerii sa nu poata accede la o locuinta cu chirie. La noi, 94% din locuinte sunt i proprietate privata si doar 6% i proprietate publica. Acest procentaj foarte mare este si bun, si rau. in tarile Uniunii Europene exista un procentaj de 32-38% de case care se ichiriaza”, afirma Miron Mitrea. Aceste apartamente nu vor fi isa locuinte sociale.
Pentru familiile cu venituri modeste se vor construi 3.500 de alte apartamente, cu bani de la stat si de la consiliile locale, conform Legii nr. 114. Cadrul legislativ va fi isa modificat si consiliile locale, care administreaza astfel de locuinte si care le repartizeaza categoriilor defavorizate, vor putea pe viitor sa si cumpere de pe piata libera alte locuinte. Cele mai ieftine apartamente, la ultimul etaj sau la parterul blocurilor, situate la periferiile oraselor.
ANL va construi numai vile
8 februarie 2001, 12:00
Ultima modificare în 8 februarie 2001, 14:00
Multi tineri au stat cu sufletul la gura ca sa afle care este strategia noului guvern privind constructia de locuinte. Ce se va construi, ce facilitati se vor acorda, va mai continua activitatea ANL (Agentia Nationala pentru Locuinte)? Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului (MLPAT), cel care se ocupa pina acum de problema locuintelor, atit ca finantare, cit si ca strategie, a fost comasat cu Ministerul Transporturilor, primind denumirea de Ministerul Transporturilor, Lucrarilor
Etichete: arhiva,
locuit
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook