Meteorologii de la ANM prognozează averse care vor aduna până la 30 de litri pe metru pătrat până în jurul orei 15:40. Acest fenomen este așteptat în mai multe județe. Zonele vizate sunt

  • Cluj (în zona de munte a localităţilor Poieni, Gilău, Iara, Săvădisla, Moldoveneşti, Căpuşu Mare, Călăţele, Negreni, Măguri-Răcătău, Băişoara, Mănăstireni, Petreştii de Jos, Mărgău, Sâncraiu, Săcuieu, Mărişel, Ciucea, Rişca, Beliş, Valea Ierii, precum şi în Săvădisla, Căpuşu Mare, Mănăstireni şi Sâncraiu)
  • Sălaj (în: Şimleu Silvaniei, Şărmăşag, Crasna, Pericei, Ip, Nuşfalău, Măerişte, Sâg, Valcău de Jos, Horoatu Crasnei, Marca, Meseşenii de Jos, Plopiş, Halmăşd, Bănişor, Cizer, Vârşolţ, Camăr, Boghiş şi Carastelec).

Alertă de la ANM de averse în Bacău, Suceava, Neamț și Vrancea

În plus, ANM a atenționat că până la ora 16:00, sunt prognozate averse cu acumulare de peste 25 de litri pe metru pătrat. Va și  grindină de mici dimensiuni, intensificări ale vântului și descărcări electrice. Aceste fenomene vor apărea în zonele de munte ale județelor Bacău, Suceava, Neamț și Vrancea.

Conform Administrației Naționale de Meteorologie, avertizările pentru fenomene periculoase imediate (nowcasting) sunt valabile pentru o perioadă de maximum șase ore.

Ciclon care a făcut prăpăd în Europa vine în România

De altfel, ANM a avertizat că un ciclon care a afectat mai multe țări din Europa va ajunge și în România în această seară. Vremea se va schimba și va veni un val de ploi, vijelii și grindină în mai multe regiuni ale țării.

În perioada următoare, temperaturile vor atinge niveluri specifice verii, dar vor fi însoțite de fenomene meteorologice extreme. Există excepții în zonele sudice, unde temperaturile vor fi mai scăzute decât în mod obișnuit pentru această perioadă din an.

Instabilitatea atmosferică în următoarele ore

În perioada următoare, instabilitatea atmosferică se va manifesta prin înnorări temporar accentuate. Ele vor însoțite de averse cu caracter torențial și descărcări electrice. Fenomenele vor fi mai intense în regiunile Oltenia, Banat și Crișana. Local vor fi și în Transilvania și Maramureș, iar izolat în restul țării.

Se vor înregistra cantități de apă cuprinse între 15 și 20 de litri pe metru pătrat în intervale scurte de timp sau prin acumulare. Local se pot depăși 40 de litri pe metru pătrat. Există și posibilitatea de producere a grindinei.

Vântul va prezenta intensificări în sudul Banatului și în zona Carpaților Meridionali, unde vitezele vor atinge în general peste 60-70 km/h.