Potrivit prognozei de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), vom avea parte de secetă pedologică moderată şi de secetă pedologică puternică şi extremă în Dobrogea, local nordul, nord-estul, estul şi sudul Munteniei, vestul, centrul, estul, sud-estul, sudul, izolat nord-estul Moldovei.
ANM anticipează secetă pedologică în Dobrogea și în unele zone din Muntenia și Moldova
Potrivit prognozei de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă până pe data de 9 martie 2023, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare până la valori apropiate de optim şi optime în Transilvania, Maramureş, Crişana, Banat şi Oltenia, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia, local estul, nordul, nord-vestul, centrul şi sud-vestul Moldovei.
Pe de altă parte, conţinutul de apă din sol se va situa în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Dobrogea, local nordul, nord-estul, estul şi sudul Munteniei, vestul, centrul, estul, sud-estul, sudul, izolat nord-estul Moldovei.
În aceste condiţii, culturile de câmp se vor afla în starea de repaus biologic în majoritatea regiunilor agricole. În plus, în zonele de câmpie, datorită regimului termic din aer şi sol mai ridicat decât în mod normal, procesele de creştere şi dezvoltare la speciile de toamnă se vor desfăşura uşor mai lent.
Între 3 martie și 9 martie, vom avea parte de un regim termic al aerului în general normal, în cea mai mare parte a României. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -3…9 grade Celsius, limite apropiate de normele climatologice, la nivelul întregii ţări.
Temperatura maximă se va încadra între 2…14 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole, iar temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -7…4 grade Celsius în toate zonele de cultură, izolat producându-se îngheţ superficial la sol, îndeosebi în depresiuni.
Vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploi locale în aproape toate regiunile, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) izolat în nordul ţării, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. De asemenea, în zonele joase şi de luncă vor fi condiţii de producere a ceţii, asociată cu burniţă.
Ce se va întâmpla cu recoltele de orz și grâu de toamnă?
Orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă vor înregistra înfrunzirea şi înfrăţirea (30-100%), iar cele tardive, răsărirea şi formarea frunzei a treia (10-100%).
Rapiţa din cea mai mare parte a zonelor de cultură se va afla la creşterea frunzelor (6-10 frunze).
Speciile pomicole şi viticole vor parcurge starea de repaus vegetativ în aproape toată ţara. Local, pe terenurile cu expoziţie sudică va fi posibil să se semnaleze faza de umflare a mugurilor de rod, îndeosebi la speciile timpurii de sâmburoase, se arată în prognoza agrometeorologică.
În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon (fertilizări, pregătirea patului germinativ, lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole, etc.) vor fi întrerupte temporar.
Ce recomandări au agrometeorologii pentru fermierii români?
Agrometeorologii recomandă pentru această perioadă:
- efectuarea lucrărilor de pregătire a terenurilor pentru însămânţările de primăvară din prima urgenţă (mazăre, borceag, lucernă, etc.), îndeosebi pe terenurile unde umiditatea solului este optimă;
- controlul biologic al semănăturilor de toamnă (orz, grâu şi rapiţă) la ieşirea din iarnă;
- continuarea efectuării controlului viabilităţii mugurilor de rod şi a coardelor/ramurilor la viţa-de-vie şi pomii fructiferi;
- efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomicole şi viticole (tăieri, tratamente fito-sanitare, etc.);
- continuarea arăturilor în vederea pregătirii terenurilor pentru însămânţările de primăvară, în special pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.