Avertizare Cod galben: 29 mai, ora 10:00 – 29 mai, ora 23:00

ANM a emis un avertisment de tip Cod galben pentru Moldova, cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul Munteniei și al Olteniei. În acest interval, se așteaptă averse torențiale, descărcări electrice și izolat vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor atinge valori de 25…30 l/mp, iar local, se pot înregistra și peste 40…50 l/mp.

Informare meteo: 29 mai, ora 10:00 – 30 mai, ora 20:00

Pentru întreaga țară, ANM a emis o informare meteorologică valabilă între 29 mai și 30 mai. Se anticipă averse, descărcări electrice și pe alocuri, intensificări scurte ale vântului și grindină. Cantitățile de apă vor fi în general de 15…25 l/mp, cu posibilitatea unor depășiri locale de peste 40 l/mp.

Prognoză specială pentru Municipiul București: 29 mai, ora 10:00 – 30 mai, ora 20:00

Vremea va fi în general instabilă. Vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse moderate cantitativ (10…15 l/mp), descărcări electrice și posibil grindină. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în timpul ploilor. Temperatura maximă va fi miercuri de 22…23 de grade și joi de 25…26 de grade, iar cea minimă de 12…14 grade.

Evoluția condițiilor meteorologice în regiunile Banat, Crișana și Transilvania în perioada 27 mai – 9 iunie

Până în data de 30 mai, în regiunea Banat se vor înregistra temperaturi ușor mai ridicate decât în mod obișnuit pentru această perioadă. Procesul de încălzire va continua, iar vremea va deveni călduroasă spre sfârșitul săptămânii, menținându-se constantă în a doua săptămână a intervalului. Temperaturile maxime vor oscila între 24 și 30 de grade Celsius, iar minimele vor fi cuprinse între 10 și 16 grade Celsius. Se prevede că instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în zilele de 29 și 30 mai și din nou după data de 4 iunie.

În Crișana, valorile termice vor fi, în general, peste cele caracteristice pentru această perioadă până la data de 31 mai. Se așteaptă ca la sfârșitul săptămânii să se înregistreze o încălzire semnificativă, menținându-se condițiile călduroase, cu maxime în jurul a 28 de grade Celsius și minime de 14…16 grade Celsius, pe întreg parcursul intervalului. Instabilitatea atmosferică va fi mai pronunțată în zilele de 29 și 30 mai și probabil și în data de 4 iunie.

În Transilvania, în primele zile ale intervalului, vremea va fi normală termic, cu maxime de 22…24 de grade Celsius și minime de 7…10 grade Celsius. Ulterior, valorile termice vor crește treptat, iar vremea va deveni călduroasă, în special spre finalul intervalului. Mediile maximelor vor fi în jurul a 29 de grade Celsius, iar ale minimelor de 14 grade Celsius. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată între 28 și 31 mai și din nou în data de 4 iunie, în timp ce în celelalte zile acestea vor fi mai puțin extinse.

Populația este sfătuită să fie precaută și să urmărească cu atenție actualizările emise de ANM și de autoritățile locale, pentru a lua măsurile necesare în fața acestor condiții meteorologice extreme.