Meteorologii ANM prognozează un început de an cald și sărac în precipitații

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizează asupra unei ierni atipice, marcate de temperaturi cu mult peste normalul perioadei și de un deficit semnificativ de precipitații. Potrivit specialiștilor, intervalul de la finalul lunii ianuarie până la jumătatea lunii februarie va fi caracterizat de vreme blândă, cu precipitații reduse în majoritatea regiunilor și cu efecte resimțite inclusiv în zonele montane și în sudul țării.

Meteorologii arată tendința vremii pe săptămâni

Săptămâna 20-27 ianuarie:

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, pe întreg teritoriul României. Deosebit de cald va fi în zonele montane și nord-estice. Regimul pluviometric va fi deficitar, cu cele mai mici cantități de precipitații în sudul și în zonele montane.

Săptămâna 27 ianuarie – 3 februarie:

Temperaturile medii vor continua să fie mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Precipitațiile vor fi reduse, iar cele mai afectate zone vor fi Carpații Occidentali și nordul Carpaților Orientali.

Săptămâna 3-10 februarie:

Aceeași tendință de temperaturi peste media normală se va menține. Regimul pluviometric va fi deficitar în aproape toate regiunile, confirmând astfel un model climatic anormal pentru perioada iernii.

Săptămâna 10-17 februarie:

Temperaturile vor depăși din nou mediile specifice sezonului. Deficitul de precipitații va fi mai pronunțat în regiunile vestice și sudice, în timp ce în celelalte zone cantitățile de precipitații vor fi apropiate de normal.

masina iarna
SURSA FOTO: Dreamstime

Meteorologii au realizat o prognoză detaliată pentru marți, 21 ianuarie

Marți, 21 ianuarie, vremea va continua să fie mai caldă decât normalul perioadei, cu temperaturi maxime cuprinse între 1 și 11 grade Celsius și minime între -6 și 4 grade. În timpul zilei, cerul va fi variabil, temporar cu înnorări în vestul, centrul și sudul țării, dar doar izolat vor fi semnalate ploi slabe.

Seara și noaptea, norii vor acoperi întreaga țară. Precipitațiile vor fi slabe, predominant sub formă de ploaie și lapoviță, în special în Banat, Crișana și Maramureș. Pe arii restrânse vor apărea astfel de fenomene și în Oltenia și Transilvania, iar în restul regiunilor doar izolat.

La munte, precipitațiile vor fi mixte, iar la altitudini de peste 1400 m va ninge slab. Izolat se va forma polei, generând condiții dificile pentru trafic.

Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări locale în nordul Moldovei și pe crestele montane. Ceața va fi prezentă dimineața și noaptea, pe arii restrânse, afectând vizibilitatea în anumite zone.