Temperaturi mai ridicate decât normalul sezonului în România, potrivit ANM
Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță o abatere pozitivă a valorilor termice față de mediile climatologice specifice perioadei, tendință care se va menține până aproape de mijlocul lunii mai. Chiar dacă ziua de marți aduce un tablou meteo dominat de nori și ploi în mare parte a țării, în săptămânile următoare România va resimți un avans termic semnificativ.
Vreme instabilă astăzi, cu maxime până la 21 de grade în vest
Ziua de 15 aprilie vine cu o atmosferă schimbătoare, înnorări persistente și episoade de ploaie, în special în zonele de deal, de munte, dar și în vestul și centrul țării. În celelalte regiuni, sunt posibile ploi slabe, de scurtă durată. Vântul se va face simțit în aproape toată țara, cu rafale mai intense în zonele montane, unde în Munții Banatului poate atinge 90 km/h.
Valorile termice maxime vor varia între 9 grade în Oltenia, regiune afectată de răcire accentuată și ploi, și 21 de grade în Banat și Crișana, unde atmosfera va fi ușor mai blândă, cu momente însorite între reprizele de ploaie.
Cum va fi vremea în principalele regiuni
- Dobrogea și Bărăganul: Cer variabil, fără precipitații, dar cu un vânt destul de intens. Maxima va atinge 17 grade.
- Moldova sudică și nordul Munteniei: Vreme schimbătoare, vânt alert și temperaturi de până la 18 grade.
- Nordul Moldovei și Bucovina: Soarele apare pe alocuri, dar vântul rămâne puternic. Maxime tot în jurul a 18 grade.
- Maramureș și nordul Transilvaniei: Cer acoperit, ploi frecvente și temperaturi ce nu depășesc 16 grade.
- Vestul țării: Vreme mai caldă și ploi sporadice. Se ating 21–22 de grade, cele mai ridicate valori din țară.
- Transilvania: Ploi, lapoviță la altitudini mari, dar și scurte perioade de înseninare. Maxime de până la 18 grade în vestul regiunii.
- Oltenia: Zi rece și mohorâtă, cu maxime de doar 12 grade și ploi persistente.
- Sudul țării și Lunca Dunării: Ploi, cer închis și vânt activ. Temperaturile scad la 15 grade.
- Bucureștiul: vreme schimbătoare, dar relativ blândă
În Capitală, marți se anunță o zi cu cer variabil și un vânt alert. Maxima va urca până la 17 grade, iar pe timpul nopții, norii se adună și cresc șansele de ploaie. Minima va coborî la 8 grade.
În zona montană, vremea se menține închisă, cu ploi în masivele vestice, iar la altitudini mari – lapoviță și ninsoare. Vântul va fi intens, în special în Munții Banatului și în vestul Carpaților Meridionali, cu rafale de până la 90 km/h.

Prognoza ANM despre vremea în următoarele săptămâni. Vom avea o primăvară caldă, în ciuda instabilității
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) , săptămânile ce urmează aduc un regim termic peste normalul climatologic. În intervalul 15 aprilie – 12 mai, temperaturile medii se vor menține peste valorile obișnuite în toate regiunile țării, cu abateri mai pronunțate în nord și vest.
După un început de săptămână marcat de instabilitate atmosferică și vânt susținut, prognoza pe termen mediu conturează o primăvară atipică, cu temperaturi peste media climatologică și variații importante în regimul precipitațiilor.
Săptămâna 15 – 21 aprilie 2025:
În intervalul 15–21 aprilie, România va resimți o încălzire treptată a vremii, în special în regiunile vestice, nordice și centrale, unde temperaturile vor depăși semnificativ valorile obișnuite pentru această perioadă. Restul țării se va menține în limite normale, dar chiar și aici tendința generală este de încălzire.
Deși ploile din primele zile ale săptămânii creează impresia unui regim pluviometric activ, în realitate, cantitățile totale de precipitații vor fi sub media sezonieră, mai ales în jumătatea estică a țării, unde deficitul de umiditate se va accentua.
Săptămâna 21 – 28 aprilie 2025:
În ultima săptămână a lunii aprilie, ANM spune că vremea se va încălzi peste așteptări în întreaga țară. Valorile termice vor fi mai ridicate decât normalul perioadei, cu abateri mai pronunțate în nord, unde se pot atinge maxime de primăvară târzie sau chiar de vară timpurie. Această încălzire este însoțită de o revenire a precipitațiilor, în special în zonele montane — mai ales în Carpații Occidentali, unde regimul pluviometric va deveni ușor excedentar. Episoadele de instabilitate vor fi însă trecătoare, fără a afecta major tendința generală de vreme caldă și plăcută.
Săptămâna 28 aprilie – 5 mai 2025:
Săptămâna ce cuprinde minivacanța de 1 Mai aduce vești bune pentru cei care își fac planuri în aer liber. Temperaturile se vor menține ușor peste valorile climatologice specifice începutului de mai în toate regiunile țării.
Pe fondul acestei încălziri, regimul de precipitații va fi în general apropiat de normal, ceea ce înseamnă că episoadele ploioase vor fi mai degrabă izolate și nu vor perturba semnificativ activitățile de sezon. În zonele de câmpie și pe litoral, vremea se anunță în general stabilă și plăcută.
Săptămâna 5 – 12 mai 2025:
Prima decadă a lunii mai păstrează același scenariu al unei primăveri blânde și calde. Mediile termice vor rămâne ușor peste valorile obișnuite, iar atmosfera va avea un caracter predominant stabil.
Cantitățile de precipitații vor fi, de asemenea, apropiate de normele climatologice, ceea ce sugerează o distribuție echilibrată a ploilor, fără fenomene extreme. Cu alte cuvinte, vremea favorizează activitățile agricole și recreative, oferind un cadru ideal pentru o tranziție lină către sezonul cald.