ANM vine cu precizări de ultimă oră. Canicula din ultimele zile va face ravagii la nivel național. Meteorologii se așteaptă ca în următoarea perioadă, conţinutul de apă în cultura de porumb neirigat, pe profilul de sol 0-100 cm, să prezinte valori scăzute şi deosebit de scăzute.
Referitor la seceta pedologică, meteorologii precizează că aceasta ar urma să fie moderată, puternică şi extremă în Dobrogea, Banat, Crişana şi Maramureş, cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei şi a Transilvaniei, iar local în sudul şi estul Olteniei.
Prognoza de specialitate emisă de ANM este valabilă în intervalul 21-27 iulie, iar conform meteorologilor, în această perioadă, rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare şi izolat apropiate de optim, pe suprafeţe extinse din Oltenia, local în nordul, nord-vestul, vestul şi centrul Munteniei, sudul, sud-vestul, izolat nord-estul, estul şi centrul Transilvaniei, nordul Moldovei.
Efectele secetei asupra culturilor de grâu
Referitor la culturile prășitoare, ANM precizează că din cauza temperaturilor extrem de crescute din ultimele zile, care s-au situat peste limitele biologice critice de rezistență a plantelor, urmează să se producă în continuare fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a aparatului foliar în orele de amiază, îngălbenirea şi/sau uscarea prematură a frunzelor bazale.
Totodată, temperaturile crescute vor duce și la forţarea proceselor fiziologice, ca urmare a creşterii consumului de apă prin evapotranspiraţie al plantelor.
Pe de altă parte, referitor la situația grâului de toamnă înfiinţat în perioada optimă, ANM adunță că acesta se va recolta pe ultimele suprafeţe agricole, în aproape toată ţara. Pe de altă parte, în culturile întârziate fenologic se va putea definitiva maturitatea ceară, plantele aflându-se predominant la maturitate deplină (30-100%) şi recoltare.
ANM vine cu câteva precizări și referitoare la floarea-soarelui. Potrivit meteorologilor, în funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice, aceasta va parcurge fazele de formare a capitulului (70-100%) şi înflorire (30-100%). De cealaltă parte, în zonele de câmpie din sudul, sud-estul, estul şi vestul ţării se va continua maturitatea în ceară (10-60%).
Și porumbul îşi va continua apariţia paniculului, înflorirea şi mătăsirea (10-100%), în toate regiunile agricole.Totuși, ANM adăugă că la hibrizii timpurii din zonele de câmpie se va înregistra maturitatea lapte (10-40%), îndeosebi în semănăturile efectuate în perioada optimă.
Evoluția plantelor în luna iulie
Referitor la sfecla de zahăr, meteorologii precizează că în marea majoritate a zonelor de cultură, aceasta se va afla predominant la alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (20-100%). De cealaltă parte, cartoful pentru consum va parcurge creşterea tuberculilor şi înflorirea, iar la soiurile de vară va fi posibilă uscarea prematură a vrejilor.
În ceea ce privește plantațiile de semințoase, precum măr, păi, sau gutui, aici, ANM anunță că se vor înregistra creşterea frunzelor/rodului, acumularea zahărului şi coacerea fructelor. De cealaltă parte, la sâmburoase, precum cais, piersic şi pru), maturarea fructelor şi recoltarea acestora, susțin meteorologii.
La rândul ei, viţa-de-vie îşi va continua creşterea lăstarilor laterali şi dezvoltarea boabelor, arată prognoza de specialitate a ANM .
„Condiţiile meteorologice vor fi în general favorabile desfăşurării lucrărilor agricole specifice (fertilizări, erbicidări, praşile manuale/mecanice, tratamente fitosanitare, recoltare etc.), în aproape toată ţara”, susţin specialiştii.
Meteorologii precizează că din punct de vedere al valorilor termice, în intervalul 21-27 iulie vom avea o vreme mai caldă decât normalul acestei perioade, cu perioade caniculare.
Ce temperaturi ne așteaptă în următoarele săptămâni. Prognoza meteo ANM
Astfel, temperatura medie diurnă se va situa la nivel național între 17 și 33 de grade, abaterile pozitive fiind situate între 1-8 grade Celsius.
În ceea ce privește temperatura maximă a aerului, aceasta se va situa între 26 şi 40 de grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării. La polul opus, valorile termice minime se vor situa între 7 şi 26 de grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol, cele mai scăzute fiind în depresiunile din estul Transilvaniei.
Pe lângă caniculă, ANM anunță și ploi locale torențiale, dar și intensificări ale vântului și căderi de grindină. „Sunt prognozate ploi locale sub formă de aversă, dar şi torenţiale, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, precum şi căderi de grindină”, se menţionează în prognoza de specialitate emisă de ANM.