Vine „săptămâna africană” în România. Ce a anunțat ANM

Vin căldurile mari în România și odată cu ele vine și seceta, anunță ANM. În sud, temperaturile vor ajunge la peste 38°C, temperaturi ca în Africa, a spus directorul ANM, Elena Mateescu.

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat că temperaturile vor fi în creștere.

În Banat, până la finalul primei săptămâni, se așteaptă o creștere a temperaturilor, devenind caniculare, cu un accentuat disconfort termic. Temperaturile maxime vor crește de la 31°C în prima zi până în jurul valorii de 37°C în zilele finale.

În Crișana, până sâmbătă, 22 iunie, vremea va continua să se încălzească. Disconfortul termic va crește treptat, iar în zilele finale se așteaptă condiții de caniculă. Media temperaturilor maxime va urca de la 29°C în prima zi până în jurul valorii de 36°C în ultimele zile.

Disconfortul crește

În Moldova, vremea se va încălzi, iar disconfortul termic va crește treptat, în special în sudul regiunii, până la sfârșitul primei săptămâni.

În Oltenia și Muntenia, până pe 22 iunie, vremea va deveni extrem de caldă, cu perioade de caniculă pe arii tot mai extinse și accentuare a disconfortului termic. Media temperaturilor maxime va crește de la 33°C în prima zi până la 37-38°C în ultimele trei zile ale săptămânii.

caniculă
SURSA FOTO: Dreamstime

Directorul ANM, Elena Mateescu, a explicat la Antena 3 că masa de aer cald vine din Africa.

„Ținând cont că masa de aer foarte cald este de origine tropicală, dinspre nordul Africii, se subînțelege de ce mass-media numește această săptămână, săptămâna africană, în condițiile în care temperaturile din partea de sud şi sud-est a Europei, în această săptămână, depășesc pragul unei zile de caniculă.

De pildă, în România – 35°, astăzi, când am emis din nou o avertizare meteorologică de cod galben. Și aceasta cuprinde județe din partea de sud a țării, în mod deosebit la cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei și local în Dobrogea continentală, unde contăm pe valori apropiate de pragul unei zile de caniculă. Temperaturile resimțite astăzi au fost deja 37-38° la ora 17:00, dar au fost foarte multe zone în care am înregistrat 37-38° la ora 15:00” a declarat Elena Mateescu.

Meteorologul spune că marți se preconizează extinderea avertizării meteorologice de cod galben nu doar în Muntenia și Oltenia, ci și în sud-vestul țării. Practic, întreaga jumătate sudică a României va fi afectată de un val de caniculă cu temperaturi ce depășesc 35°C, cu valori de până la 37-38°C în sud.

Temperaturile resimțite vor depăși cu siguranță 37-38°C, datorită masei de aer extrem de cald care se intensifică, iar valorile maxime se apropie și chiar depășesc 35°C, inclusiv în timpul nopților care devin tropicale.

Joi va fi vârful

Vârful acestui episod va fi, fără îndoială, începând de joi cu 38°C, iar vineri și sâmbătă se așteaptă temperaturi de 38°C în umbră, cu temperaturi resimțite între 40 și 42°C conform informațiilor disponibile în acest moment. Indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80-82 de unități, iar minimele nocturne vor coborî până la 23°C.

Astfel, toată săptămâna va fi extrem de caldă, iar până duminică se vor menține avertizări portocalii de caniculă.

În ceea ce privește harta secetei din această vară, în cea mai ploioasă lună a anului observăm că ne situăm sub media lunară de 84,5 mm, având doar 50 mm de precipitații. Chiar dacă au fost perioade în care a plouat intens, cantitatea totală de precipitații rămâne insuficientă.

Comparativ, se poate observa evoluția cantităților de precipitații și rezerva de apă la finalul fiecărui sezon, începând de la septembrie 2000 până în prezent.

Va fi secetă în iulie și august

În iulie și august, se constată o stare de secetă pedologică evidentă, în special în jumătatea estică a țării, cu extindere în sud-vest și vest în acest moment.

În zona de sud, inclusiv Bărăganul și Oltenia, întreaga regiune este afectată de secetă pedologică. După această săptămână extrem de caldă și cu un deficit semnificativ de precipitații, în condițiile menținerii arșiței, se preconizează accentuarea fenomenului de secetă.

În viitor, vor exista și perioade în care se va înregistra stabilitate atmosferică, permițând o ușoară ameliorare a condițiilor.

Există deja posibilitatea ca săptămâna viitoare, în zilele de 24-25 iunie, să apară ușoare episoade de instabilitate.