Cu ajutorul acestui sistem, zonele afectate pot fi identificate mai rapid, iar impactul fenomenelor meteo extreme poate fi evaluat mai eficient. De asemenea, sistemul asigură stocarea și procesarea optimă a datelor, astfel încât informațiile esențiale să ajungă la autorități aproape în timp real.

ANM va coordona mai eficient

În contextul intensificării fenomenelor meteorologice extreme din ultimii ani, care includ de la ploi torențiale ce provoacă inundații până la perioade prelungite de secetă, nevoia unor soluții moderne de monitorizare a devenit tot mai urgentă.

Noua tehnologie implementată, INFRAMETEO-Copernicus, răspunde acestei nevoi, oferind autorităților locale instrumente avansate pentru a evalua rapid impactul fenomenelor extreme și pentru a coordona intervențiile în mod eficient.

Banii vin din POIM

Sistemul INFRAMETEO-Copernicus a fost creat de Essensys – un grup format din Essensys Technology și Essensys mReady, specializați în soluții software și aplicații mobile, în colaborare cu STAS Computer, o companie de securitate IT. Proiectul a fost câștigat în urma unei licitații publice, iar finanțarea a fost asigurată prin fonduri europene, din cadrul Fondului de Coeziune, în cadrul Programului Operațional de Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Obiectivul principal al proiectului a fost acela de a oferi Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) un acces rapid la informații critice, de a permite monitorizarea detaliată a dezastrelor naturale și de a automatiza procesarea datelor.

Mihai Matei, CEO al Essensys, subliniază că, pe lângă beneficiile pentru ANM și autoritățile implicate, scopul echipei a fost să sprijine populația în fața fenomenelor extreme, contribuind astfel la reducerea pagubelor prin intervenții mai rapide, care să protejeze locuințele, infrastructura și culturile agricole.

Cum funcționează

INFRAMETEO-Copernicus folosește imagini furnizate prin programul de observare a Pământului al Uniunii Europene, Copernicus, bazate pe constelațiile de sateliți Sentinel. Aceste imagini sunt folosite pentru a identifica rapid zonele afectate de dezastre naturale, iar informațiile procesate sunt transmise autorităților aproape în timp real, facilitând o reacție mai rapidă și mai eficientă.

Vasile Crăciunescu, Cercetător Științific în cadrul Serviciului de Teledetecție și Meteorologie Satelitară al ANM, menționează că într-o eră în care volumul de date crește constant, INFRAMETEO-Copernicus ajută la procesarea eficientă și supravegherea operațională a teritoriului național, folosind date satelitare de ultimă generație.

Muncă de opt luni

Implementarea proiectului a durat opt luni, iar pe parcursul acestei perioade au fost implicați atât membri ai echipei ANM, cât și reprezentanți ai companiilor partenere.

Florin Iosub, GIS Solutions Specialist și Team Lead la Essensys, explică faptul că, deși au existat provocări, precum învățarea și aplicarea unor tehnologii noi și comprimarea termenului de implementare în etapele finale, echipa a reușit să le depășească cu succes.

Acesta subliniază că INFRAMETEO-Copernicus este unul dintre puținele proiecte de acest tip implementate atât la nivel național, cât și internațional, având un impact semnificativ asupra activităților zilnice ale beneficiarilor, prin simplificarea utilizării imaginilor satelitare Sentinel.