Potrivit Annaleinei Baerbock, China trebuie să aleagă direcţia relaţiilor cu Uniunea Europeană, iar unele aspecte ale recentei sale vizite au fost „şocante”.

„Partener, concurent sau rival sistemic – acestea sunt direcţiile politicii europene în relaţia cu China. În ce direcţie ne vom îndrepta în viitor depinde de ce drum alege China. Aspectul de rival sistemic se conturează din ce în ce mai mult, nu doar întrucât China este din ce în ce mai ofensivă în exterior, ci pentru că este din ce în ce mai represivă pe plan intern. Din anumite puncte de vedere, a fost şocant”, a afirmat aceasta.

G7, îngrijorat din cauza situației din China

Ministrul german de Externe s-a arătat preocupat de situația drepturilor omului din China. Aceasta a acuzat China că ar încerca să modifice ordinea internaţională bazată pe reguli și a argumentat că Uniunea Europeană nu trebuie să asiste pasiv la presiunile exercitate de Beijing asupra unor state asiatice.

„Mulţi dintre partenerii noştri din Asia simt deja cum China încearcă să înlocuiască ordinea internaţională bazată pe reguli cu propriile reguli. China susţine că nu sunt reguli, deşi a ratificat tratate internaţionale. Europenii nu trebuie să se ascundă într-o cochilie”, a spus Annalena Baerbock.

Marți, 18 aprilie, Beijingul a denunțat „denigrările” Grupului G7, după ce miniștrii de Externe din națiunile puternic industrializate, printre care și Annalena Baerbock, au criticat activitățile militare chineze în Marea Chinei de Sud, dar și presupusele acţiuni de reprimare din provinciile Xinjiang şi Tibet.

„Reuniunea miniştilor de Externe din Grupul G7 a denaturat situaţia din China şi faptele obiective, reprezentând o ingerinţă în afacerile Chinei şi fiind denigrări cu intenţii rele. Comunicatul Grupului G7 este plin de aroganţă, de prejudecăţi şi de intenţii sinistre în sensul contracarării şi izolării Chinei”, a declarat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

De asemenea, în cadrul unei reuniuni desfăşurate în oraşul japonez Karuizawa, miniștrii de Externe din G7 au criticat activitățile militare Chineze din apropierea Taiwanului.

„Nu există nicio bază legală pentru intensificarea aspiraţiilor teritoriale chineze în Marea Chinei de Sud şi condamnăm activităţile militare chineze în regiune”, a transmis Grupul G7.

Miniştrii de Externe din Grupul G7 au îndemnat China să respecte statutul Taiwanului şi să evite escaladarea tensiunilor cu Administraţia separatistă de la Taipei, subliniind „importanţa continuării dialogului”. Grupul G7 a îndemnat însă Beijingul să acţioneze „ca membru responsabil al comunităţii internaţionale”, a spus Yoshimasa Hayashi, ministrul de Externe din Japonia, ţară care exercită Preşedinţia Grupului G7.

Anna Baerbock și Robert Habeck, criticați de un grup politic social-democrat

Un grup politic din cadrul Partidului Social-Democrat (SPD) a criticat însă abordarea Annalenei Baerbock cu privire la China și a avertizat în legătură consecințele pe plan economic ale diminuării relațiilor comerciale cu Beijingul.

„Guvernul german trebuie să aibă o strategie coordonată, uniformă şi pe termen lung în relaţiile cu China”, a subliniat Grupul Seeheimer din SPD, într-un document politic.

Social-democrații au criticat atitudinea ministrului german de Externe, dar și a a ministrului Economiei, Robert Habeck, amândoi membri ai Alianţei ’90/Verzi.

„În momentul de faţă, la conducerea Ministerului de Externe şi a Ministerului Economiei, Robert Habeck, sunt prezentate doar abordări punctuale. În centrul liniei politice sunt mai mult măsuri simbolice de forţă politică cu impact pe plan intern, mai degrabă decât politici de perspectivă”, a subliniat Grupul Seeheimer, din care fac parte 93 de politicieni SPD din Bundestag.

„O întrerupere bruscă a relaţiilor comerciale cu China ar fi un dezastru economic. Noi avem responsabilităţi pentru protejarea locurilor de muncă din Germania. Sunt necesare procese de diversificare în economia Germaniei şi în economia Uniunii Europene, dar trebuie implementate în coordonare strânsă cu mediile de afaceri, cu sindicatele şi cu liderii politici”, a avertizat deputata SPD Esra Limbacher.