ANOFM a oferit 324.899 de locuri de muncă în primele 10 luni ale anului

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a oferit locuri de muncă pentru 324.899 persoane, în primele 10 luni ale acestui an, cu 0,28% mai mult decât fusese prevăzut de Agenţie, scrie Agerpres.

Dintre acestea, 274.079 persoane au obţinut locuri de muncă prin servicii de mediere, 54.622 persoane s-au angajat ca prin servicii de informare şi consiliere şi 12.807 persoane în urma organizării cursurilor de formare profesională.

Potrivit ANOFM, aceste măsuri au contribuit la scăderea ratei şomajului la nivel naţional de la 6,95%, în noiembrie 2010, la 5,06% în noiembrie 2011.
Mai mult, prin modificările aduse recent Legii uceniciei, Agenţia îşi propune să angajeze cât mai mulţi tineri şi muncitori forţaţi de împrejurări să îşi schimbe profesia într-un context economic din ce în ce mai complicat. Procedurile s-au simplificat, iar pentru angajator, principalul avantaj rămâne faptul că primeşte o sumă egală cu 60 la sută din valoarea Indicatorului Social de Referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, a transmis ANOFM într-un comunicat.
Prezenţa muncitorilor în alte state membre are efecte pozitive

În Europa, ANOFM facilitează accesul celor interesaţi pe piaţa muncii din spaţiul comunitar şi SEE prin reţeaua European Employment Services (EURES), coordonată de Comisia Europeană.

Preocupările momentului în Europa sunt legate de crearea de locuri de muncă şi combaterea şomajului, mai ales în rândul tinerilor. Libera circulaţie a muncitorilor trebuie să fie asigurată nediscriminatoriu, aceasta fiind un drept fundamental al fiecărui cetăţean european în parte. Ultimul Raport al CE arată că prezenţa muncitorilor în alte state membre are mai degrabă efecte pozitive.

La ultima reuniune EPSCO, Comisarul European pentru Ocupare Laszlo Andor a asigurat că la finalul acestui an, argumentele avansate de statele care menţin restricţii pe piaţa muncii pentru muncitorii români vor fi acceptate de CE, numai dacă sunt complete, pertinente şi fundamentate, cu date concrete care să demonstreze eventualele efecte negative pe piaţa muncii.