Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud Muntenia a aplicat două amenzi în valoare totală de 20.000 de lei companiei Electrica Furnizare pentru neemiterea facturilor către clienţi. Această măsură s-a luat după ce comisarii de la protecţia consumatorilor au înştiinţat furnizorul de electricitate despre faptul că au primit numeroase sesizări de la consumatori care se perocupă că vor primi facturi mari şi au cerut firmei să emită facturile.

Amenzile au o valoare totală de 20.000 de lei

Anunțul a fost făcut pe Facebook de către Ion Iordăchescu, comisarul șef al Comisariatului Regional pentru Protecția consumatorilor Regiunea Sud Muntenia.

„Revenim cu detalii privind demersurile efectuate de Comisariatul Regional Protecţia Consumatorului – Regiunea Sud Muntenia pentru remedierea situaţiei apărute privind neemiterea facturilor de energie electrica de către Electrica Furnizare. Săptămâna aceasta operatorul economic a fost sancţionat de comisarii Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Prahova cu 2 amenzi in valoare totală de 20.000 lei pentru nerespectarea măsurilor dispuse în documentul de control anterior  (emiterea facturilor în termen de maxim 15 zile),  precum şi pentru nerespectarea condiţiilor contractuale de a emite facturile la timp. În acelaşi timp s-au dispus măsuri de remediere a deficienţelor (emiterea facturilor către consumatorii casnici)”, a scris şeful CRPC Sud-Muntenia.


Acesta a publicat răspunsul primit de la Electrica Furnizare de către instituţia care apără interesele consumatorilor. Oficialii companiei reafirmă că procesul de facturare a fost încetinit din cauza schimbărilor legislative şi anunţă că cei care primesc facturi cu valori mari pot cere plata eşalonată a acestora şi că pentru clienţii care primesc facturile cu întârziere va exista „o perioadă de graţie suplimentară pentru plata acestora”.

Facturile se vor simplifica

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a anunțat că a depus în Parlament propunerea de amendament la OUG 130/2022 pentru completarea Legii 121/2014 privind eficiența energetică prin care facturile pentru energie să fie simplificate, astfel încât să fie „ușor parcurse și înțelese” de către consumatori.

„În martie anul acesta, am demarat discuţii cu ANRE. Vom genera o factură la nivel naţional, mult simplificată, pentru ca oricine să o poată citi – consum, suma de plată. Ne-am gândit la consumatorii din mediul rural şi preorăşenesc să o poată citi.(…) Luăm în calcul elaborarea unui contract de furnizare (…)

Avem un amendament depus în Parlament la OUG 130/2022 pentru ca facturile să fie mult simplificate pentru a fi uşor parcurse şi înţelese de consumatori. (…) ANPC nu poate suspenda activitatea unui furnizor de energie electrică. (…) Sper să avem o factură unică la nivel naţional, uşor de citit. Sperăm să treacă de voinţa parlamentară acest amendament”, a spus acesta miercuri, 19 octombrie, la dezbaterea AUR pe tema energiei, care a fost organizată de Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senat.