ANPC a dat amenzi în Maramureș de aproape 300.000 lei în numai 12 zile

ANPC

Sursă: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

De la 1 iulie, ANPC a înfiinţat alte noi structuri de control pentru sezonul estival 2022, pe lângă cea tradiţională dedicată litoralului Mării Negre și Deltel Dunării. Este vorba despre Comandamentul Munte, Comandamentul Moldova-Bucovina, Comandamentul Maramureș şi Comandamentul Mehedinți.

Iată că au venit şi primele rezultate ale Comandamentului Maramureș, în urma controalelor ce au avut loc în perioada 1-12 iulie 2022.

Au fost controlați 45 de operatori economici care activează în zonele Săpânța, Sighetu Marmației şi Valea Izei.

Amenzi de aproape 300.000 de lei. Ce alte măsuri au luat inspectorii ANPC şi ce nereguli au depistat aceştia pe teren?

Ca urmare a acțiunii, echipele de control, din care au făcut parte și tineri colegi – parte a programului de perfecționare Academia Comisarilor – au aplicat 35 amenzi contravenționale, în cuantum de 279.000 lei si 29 de avertismente, se arată într-un comunicat al ANPC.

Totodată, au fost dispuse măsuri complementare de:

  • oprire definitivă de la comercializare a unor produse alimentare și preparate în valoare de circa 4.000 de lei;
  • oprire temporară de la comercializare a unor produse în valoare de peste 70.000 lei;
  • încetarea practicii comerciale incorecte;
  • oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor, pentru 5 dintre operatorii economici controlați.

Comisarii CRPC RNV Cluj au identificat o serie de nereguli, după cum urmează:

  • Schimbarea stării termice a unor produse și preparate
  • Depozitarea/comercializare unor produse alimentare și preparate fară elemente de identificare-caracterizare, fără prețuri pe unitatea de măsură
  • Folosirea unor spații de depozitare și a unor spații frigorifice insalubre (cu rugină în cantitate foarte mare, cu chederele prezentând pete de mucegai), aferente produselor din carne refrigerată și preparatelor calde/reci și care nu funcționau la parametrii prevăzuți, fiind  improprii depozitării produselor
  • Legume-fructe, prezentate la comercializare, ca fiind calitatea 1, în realitate acestea prezentând pete de mucegai, putregai
  • Comercializarea unor ouă fără a avea precizată data limită de consum
  • Utilizarea la bucătărie a unor vase emailate, ciobite, cu pete de rugină sau a bureților din sârma
  • Lipsa afișării prețurilor/unitate de măsură/monedă
  • Comercializarea unor produse fără documente de proveniență
  • Existența unor produse depozitate direct pe paviment
  • Prezenta muștelor, lipsa plaselor contra insectelor la blocurile alimentare
  • Utilizarea unor practici comerciale incorecte (ciorbe de legume fiind prezentate cu carne la care se adauga carne fiarta anterior și congelată)
  • Existența unor pardoseli si mobilier insalubre, degradate, neigienizate, cu depuneri de resturi menajere.

Şeful ANPC: La sfârșitul acțiunilor, vom fi parte din viitorul turismului românesc de calitate!

Horia Constantinescu, preşedintele ANPC: „Întreaga țară are nevoie de o abordare unitară și de o curățenie generală!

Suntem aici pentru consumatori și tocmai prin acțiunile noastre îi protejăm și le oferim un turism de calitate!

Noi, prin sancțiunile aplicate, măsurile luate și comunicarea către presă a acestora, aratăm că lucrurile vor fi mai bune!

Suntem o echipă care se dovedește eficientă!

Primul pas a fost să ne mobilizăm, acum să arătăm că suntem fermi, iar, la sfârșitul acțiunilor, vom fi parte din viitorul turismului românesc de calitate!”