ANPC, val de controale și restaurante închise în Timișoara
O amplă acțiune de control desfășurată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în Timișoara a scos la iveală un adevărat „meniu al groazei” în mai multe unități de alimentație publică. 24 de locații – restaurante, fast-food-uri, patiserii, cafenele și chiar o cantină universitară – au fost verificate, iar rezultatele au fost pe măsura suspiciunilor.
Au fost aplicate 25 de amenzi în valoare totală de 168.000 lei, 14 unități au fost închise temporar, iar peste 15.000 de lei în produse au fost retrase definitiv de la vânzare.
De la mucegai și rugină, până la sosuri lăsate la temperatura camerei și cuptoare nespălate, inspectorii ANPC au avut parte de o demonstrație neplăcută de „gastronomie necontrolată”.
Un carusel al neregulilor la patiserii și fast-food-uri
Controalele ANPC au debutat la Patiseria Genti Pan, unde comisarii au găsit utilaje și camere de dospire murdare. A urmat o amendă de 4.000 lei și suspendarea activității.
Într-o cafenea Rems Partners, aromele de cafea expuse erau păstrate la 25°C, deși ambalajul indica maximum 20°C. Tot aici, dulciurile cu fistic și alune nu aveau menționați alergenii. Amenda s-a ridicat la 3.000 lei în acest caz.
La Fast Food Falafel din Complexul Studențesc, frigiderul de băuturi servea și ca depozit pentru alimente, iar sosurile erau păstrate la 15°C. Plăcile de rigips din tavan lipseau, iar gunoiul se colecta în recipiente fără pedală. Activitatea a fost suspendată.
Romanian Food Mall, situat pe Calea Șagului, a fost amendat cu 8.000 lei pentru un frigider defect, cuțite neprofesionale și sosuri păstrate la temperaturi neconforme.
Fast food-ul Pep & Pepper, operat de Evertogether SRL, nu respecta temperaturile prescrise pentru mesele calde și reci. Rezultatul: o amendă de 4.000 lei de la ANPC.
Zona roșie a siguranței alimentare
Squard cafe servea băuturi spirtoase măsurate cu vase din inox fără verificare metrologică așa că s-a ales cu o amendă de 3.000 lei amendă.
La Patiseria Super Ballcan, inspectorii au fost întâmpinați de rafturi îmbâcsite cu grăsime arsă, pereți cu mucegai, ustensile murdare și tăvi cu hârtie reutilizată. Amenda s-a ridicat la 18.000 lei și s-a decis închiderea temporară.
Sweet Terecu SRL păstra sosuri la temperaturi între 11 și 22°C, deși limita era 6°C. Masa caldă era la doar 33°C în loc de 60. S-a aplicat o amendă de 3.000 lei.
La Minna Delicios SRL, frigiderul neigienizat și lipsa de igienă în general au atras o sancțiune de 5.000 lei.
Pizza Hut nu a scăpat nici ea. Cuptoarele erau pline de grăsimi și produse lăsate la peste 20°C. A primit o amendă de 5.000 lei și suspendare temporară.
Rugină, improvizații și porții sub gramaj
Ribs Grill a fost găsit cu produse lactate păstrate în frigidere pentru băuturi, rafturi exfoliate, ulei uzat și modificat la culoare – toate au dus la o amendă de 6.000 lei și suspendarea activității.
La Patiseria Moșnița Nouă, inspectorii au descoperit urme de rugină, mucegai și ustensile degradate – două amenzi totalizând 10.000 lei și închidere temporară.
În popularul Student’s Pub, materia primă era ținută la temperaturi prea mari, motiv pentru care inspectorii ANPC au aplicat o amendă de 3.000 lei.
La Restaurantul Paradisul Piraților, lipsa identificării produselor în frigidere, hota murdară și lipsa unui regulament în spațiul pentru copii au atras o sancțiune de 5.000 lei și un avertisment.
Clasicii problemelor: Mucegaiul și sosurile
Restaurantul Marele Zid Chinezesc folosea răcitoare de băuturi pentru alimente și avea pereți cu rugină. A fost închis temporar și amendat de ANPC cu 5.000 lei.
La Patiseria Nisi Lumi SRL, tavile, rafturile și utilajele erau acoperite de grăsimi arse și murdărie grosieră. A fost retrasă marfă de 2.700 lei și s-a aplicat o amendă de 15.000 lei.
Brutăria Arena a fost sancționată pentru infiltrații, spații frig murdare și lipsă dezinfectant cu o amendă de 15.000 lei.
La Pizzerie Thalia Sud, inspectorii au găsit grăsime pe pereți, insecte vii și meniuri cu lipsuri grave de informare. Amenda: 10.000 lei și suspendarea activității.
Nici cantinele universităților nu au scăpat
Grill Sârbesc servea porții sub gramaj și ținea mâncarea caldă la sub 60°C așa că s-a ales cu o amendă de 10.000 lei.
Pizza 2Go păstra alimente în agregate destinate băuturilor, iar ANPC a emis un avertisment și a decis retragerea produselor.
Fast food-ul 100% Original avea hota și grillul acoperite de resturi, iar umpluturile de patiserie nu corespundeau cu rețeta – 25.000 lei amendă și închidere.
Chopstix avea materii păstrate necorespunzător și ustensile neprofesionale – 3.000 lei amendă.
La Cantina Universității Politehnica Timișoara, inspectorii au găsit insecte, gresie spartă și mâncare ținută sub temperatura minimă – 5.000 lei amendă și suspendare.
Ultima pe listă este Penes Food din Shopping City, unde toppingurile erau fără dată de deschidere, cuțitele neprofesionale, iar cuptorul era murdar.