Inspectorii ANPC au identificat, ca urmare a unor reclamaţii formulate la instituţie, un operator economic (societatea First Exit Group) cu sediul social în Cluj Napoca şi punct de lucru în Timişoara, care oferea consumatorilor împrumuturi, deşi nu era autorizat pentru acest tip de activitate.
Împrumuturile erau acordate după o anumită perioadă de timp, dacă aceştia intrau într-o schemă piramidală prin achitarea unor sume lunare nejustificate, înainte de a intra în posesia împrumuturilor respective.
În urma cercetărilor, s-a constatat că respectivul operator economic încălca prevederile legale privind protecţia consumatorilor, prin acordarea de împrumuturi prin aşa-zise contracte de mandat, care nu ofereau informaţii simple şi uşor de înţeles, determinând să se ia o decizie în necunoştinţă de cauză, afectând astfel interesele economice ale consumatorilor, după cum se precizează în comunicatul ANPC.
Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Cluj a dispus sancţionarea operatorului economic cu amendă în valoare de 25.000 lei şi închiderea definitivă, precum şi informarea IGPR SIF. Acesta a dispus întocmirea unui dosar penal.
Însă, CJPC Timiş a constatat prezenţa pe piaţă a unui operator economic similar (SC Saturnus Finance SRL – denumire diferită, aceiaşi administratori ca la SC First Exit Group SRL) pentru care instituţia a dispus, în ultimele trei luni, mai multe sancţiuni, cumulând amenzi în valoare de 135.000 lei, precum şi măsura de încetare a practicii.
Inspectorii ANPC au sesizat şi celelalte instituţii abilitate ale statului, în momentul de faţă efectuându-se cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune.
'Din materialele promoţionale utilizate de operatorul economic, s-a observat că acesta se orienta spre atragerea consumatorilor vulnerabili, cu venituri scăzute, chiar şi cu credite la operatorii financiari-bancari. Astfel, putem considera că acesta nu urmărea ajutorarea consumatorilor, deoarece informaţiile oferite sunt neclare, neinteligibile, ambigue, consumatorul mediu fiind determinat sau susceptibil determinat să ia o decizie de tranzacţionare pe care altfel nu ar fi luat-o. În acest sens, sfătuim consumatorii să fie extrem de atenţi, să nu încheie nici un fel de contract de împrumut fără a se informa, în prealabil, asupra tuturor condiţiilor contractuale şi să nu se lase atraşi în capcane, precum ofertele mult prea avantajoase pentru ei', a spus preşedintele ANPC, Marius Dunca.
AGERPRES