Stațiile OMV Petrom au fost luate la puricat de ANPC
ANPC a luat în colimator stațiile de carburanți ale OMV Petrom. Inspectorii instituției au efectuat verificări la toate stațiile de benzină OMV Petrom din întreaga țară, marți dimineața.
Obiectivul inspecțiilor constă în analizarea calibrărilor la pompe, cu accent pe verificarea cantității nete de combustibil vândută șoferilor. Esențial este să se confirme corelarea dintre cantitatea indicată pe bon și cea reală din rezervorul autovehiculului.
În plus, au fost verificate și aspecte legate de sectorul alimentar și de produsele nealimentare. Conform informațiilor obținute, activitatea a cinci stații din București a fost deja suspendată de către inspectorii ANPC, două dintre acestea fiind ulterior redeschise.
ANPC a informat clienții Raiffeisen să-și recupereze sumele calculate greșit
Altfel, ANPC încurajează persoanele fizice să solicite recuperarea sumelor calculate incorect de către Raiffeisen Bank. Sumele se referă la dobânzile percepute în cadrul unor credite acordate în perioada 2006-2009. De asemenea, au subliniat că până în prezent s-a reușit achitarea a 92% din totalul acestor sume.
“Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor recomandă beneficiarilor – foşti şi actuali clienţi ai Raiffeisen Bank S.A, cu credite încheiate în LEI/EUR/USD, în perioada 2006-2009, aflate în derulare la data de 20.10.2017, momentul emiterii Ordinului de Preşedinte ANPC, prin care s-a dispus restituirea sumelor reclaculate, în raport cu cele încasate cu titlu de dobânzi – să se prezinte la unităţile băncii, pentru recuperarea sumelor cuvenite potrivit Ordinului amintit, ţinând cont de faptul că Raiffeisen Bank are obligaţia restituirii acestor sume”, a transmis ANPC, luni, printr-un comunicat de presă.
Raiffeisen a încasat sume fără justificare
În urma unei acțiuni de control, echipele de comisari ale ANPC au descoperit că operatorul economic Raiffeisen Bank a calculat dobânzile creditelor în RON, EUR și CHF (franc elvețian), în perioada 2006-2009, într-un mod incorect. Ceea ce a condus la încasarea unor sume fără justificare legală de la debitori.
Comisarii ANPC au menţionat că până în prezent, calculul sumelor recuperate a rezultat că a fost achitat un procent estimat la 92%, Asta, din totalul sumelor aferente acestui Ordin. Banca a argumentat că diferenţa de 8% a rezultat din existenţa unor contracte de credit pentru care titularii nu s-au prezentat la bancă.
Comisarii ANPC au recomandat ca clienții persoane fizice și/sau moștenitorii titularului/titularilor să se prezinte la oricare dintre sucursalele Raiffeisen Bank din țară. Asta, pentru a intra în posesia sumelor de rambursat. Această recomandare se aplică indiferent de situația actuală a raportului dintre creditor și debitor. Inclusiv credite închise, ajunse la maturitate, executate, restructurate, sau aflate în plată, au mai adăugat aceștia.