Directorul general din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, a transmis, printr-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, sfaturi esențiale pentru ca această sărbătoare să fie un prilej de bucurie și nu de neplăceri.
Directorul ANPC a oferit mai multe recomandări pentru consumatorii
În privința achiziționării produselor alimentare, consumatorii sunt îndemnați să verifice cu atenție aspectul cărnii tocate și să evite cumpărarea produselor care nu sunt etichetate corespunzător, care au etichete lipsă, modificate sau care sunt expirate. Etichetele trebuie să conțină informații despre ingredientele alergene și termenul de valabilitate.
De asemenea, Paul Anghel recomandă evitarea achiziționării de carne tocată din locuri neautorizate, avertizând că astfel de produse pot fi nesigure pentru consum. În ceea ce privește berea, consumatorii sunt sfătuiți să verifice integritatea ambalajului, limpiditatea lichidului și data durabilității minimale.
„Ca în fiecare an, românii marchează ziua de 1 Mai cu tradiționalii mici și bere. Pentru ca această sărbătoare să fie prilej de bucurie, nu de neplăceri, vă recomand să țineți cont de următoarele sfaturi:
La achiziționarea produselor alimentare:
- Verificați cu atenție aspectul cărnii tocate.
- Nu cumpărați produse neetichetate! Eticheta trebuie să conțină informații despre ingredientele alergene și termenul de valabilitate.
- Refuzați produsele cu etichete lipsă, modificate sau expirate.
- Evitați achiziția de carne tocată din locuri neautorizate – riscați să cumpărați produse nesigure!
- La bere, verificați integritatea ambalajului, limpiditatea și data durabilității minimale.
Dacă petreceți ziua de 1 Mai în zone de agrement:
- Asigurați-vă că produsele sunt expuse în vitrine frigorifice funcționale.
- Ambalajele trebuie să fie intacte, iar etichetele să conțină toate informațiile necesare.
- Vânzătorii trebuie să fie echipați corespunzător și să respecte regulile de igienă.
- Verificați concordanța între prețurile afișate și cele de pe bonul de casă.
- Solicitați și păstrați bonul fiscal – este singura dovadă în cazul unei reclamații justificate!”, a scris Paul Anghel pe Facebook.
Postarea poate fi vizualizată aici.
În urma controalelor efectuate în anii anteriori, autoritatea a descoperit nereguli grave
Pentru cei care aleg să petreacă ziua de 1 Mai în zone de agrement, recomandările includ verificarea expunerii produselor în vitrine frigorifice funcționale, asigurarea faptului că ambalajele sunt intacte și că etichetele conțin toate informațiile necesare. Este esențial ca vânzătorii să fie echipați corespunzător și să respecte regulile de igienă. De asemenea, consumatorii sunt sfătuiți să verifice concordanța între prețurile afișate și cele de pe bonul de casă și să solicite și să păstreze bonul fiscal, care reprezintă singura dovadă valabilă în cazul unei reclamații justificate.
Paul Anghel a reamintit că, în urma controalelor efectuate în anii anteriori, ANPC a descoperit nereguli grave, precum utilizarea produselor expirate sau fără etichetă, comercializarea alimentelor cu urme de mucegai, folosirea de ulei ars și ustensile neigienizate, nerespectarea temperaturilor de depozitare și a condițiilor igienico-sanitare, precum și lipsa informării privind alergenii sau proveniența produselor, fie ele proaspete sau decongelate.
„În urma controalelor din anii anteriori, ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a constatat nereguli grave, printre care:
- utilizarea produselor expirate sau fără etichetă,
- comercializarea alimentelor cu urme de mucegai,
- folosirea de ulei ars și ustensile neigienizate,
- nerespectarea temperaturilor de depozitare și a condițiilor igienico-sanitare,
- lipsa informării privind alergenii sau proveniența produselor (proaspete vs. decongelate).
Protejați-vă sănătatea și bucurați-vă de #1Mai în siguranță!”, a conchis Paul Anghel.