ANPC avertizează consumatorii privind produsele de post
Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au transmis mai multe sfaturi pentru cumpărarea produselor de post, avertizând că unele alimente etichetate ca fiind vegetale pot conține ingrediente de origine animală.
Potrivit ANPC, consumatorii trebuie să achiziționeze produse doar din locuri autorizate, pentru a evita riscurile asociate depozitării necorespunzătoare.
De asemenea, este esențială verificarea etichetei produselor, pentru a se asigura că sunt 100% vegetale și nu conțin ingrediente ascunse, precum lapte praf, zer sau ou. Alte aspecte importante sunt verificarea termenului de expirare și respectarea condițiilor de păstrare, deoarece depozitarea improprie poate altera produsele.
Comisarii ANPC au atras atenția asupra denumirilor înșelătoare, menționând că în trecut au descoperit produse de post care conțineau ingrediente de origine animală.
De exemplu, au fost identificate cozonaci de „post” cu ouă, „maioneză vegetală” care conținea gălbenuș de ou și produse vegetale cu mențiunea „fără colesterol”, deși toate produsele vegetale sunt, în mod natural, lipsite de colesterol.
„În perioada postului, este important să alegem alimente sigure şi de calitate. Iată câteva sfaturi esenţiale pentru cumpărături fără riscuri! Cumpăraţi din locuri autorizate – produsele din surse nesigure pot fi depozitate necorespunzător şi pot afecta sănătatea; Verificaţi eticheta produselor – asiguraţi-vă că sunt 100% vegetale şi nu conţin ingrediente ascunse precum lapte praf, zer sau ou; Fiţi atenţi la data de expirare – nu cumpăraţi produse cu termen depăşit sau modificat!; respectaţi condiţiile de păstrare deoarece depozitarea necorespunzătoare poate altera produsele”, a transmis ANPC.

Burger King amendat pentru gheață contaminată
Pe lângă avertismentele privind produsele de post, ANPC a anunțat că a sancționat fast-food-ul Burger King din Complexul Feeria cu o amendă de 30.000 de lei și a dispus oprirea temporară a utilizării aparatului de gheață. Măsura a fost luată după ce analizele microbiologice au arătat că gheața conținea bacterii coliforme și Escherichia coli.
Un raport emis de un laborator acreditat RENAR a confirmat că probele de gheață prelevate de ANPC depășeau limitele admise de Ordonanța 7/2023 privind calitatea apei potabile. Conform analizelor, valoarea bacteriilor coliforme depășea de 2,5 ori limita admisă, iar Escherichia coli era prezentă la un nivel de 1,2 ori mai mare decât standardele legale.
ANPC a subliniat că utilizarea gheții contaminate în băuturile răcoritoare poate avea consecințe grave asupra sănătății consumatorilor. Din acest motiv, s-a propus suspendarea utilizării aparatelor de gheață la nivel național în unitățile Burger King, până la efectuarea unor noi teste care să confirme conformitatea gheții pentru consum.
Autoritatea a anunțat, de asemenea, că va continua prelevarea de probe din mai multe restaurante de tip fast-food, pentru a evalua riscurile microbiologice existente.