Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor avertizează operatorii economici în legatura cu existenţa unor persoane care pretind că sunt comisari ANPC sau ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului şi care, sub pretextul neregulilor depistate, solicită plata unor amenzi.

Falşii comisari ANPC au desfăşurat astfel de activităţi ilegale de control în municipiul Bucureşti şi în judeţul Ilfov. Unii au fost identificaţi ca membri ai unor organizaţii neguvernamentale de protecţia consumatorilor. Aceştia utilizează legitimaţii asemănătoare cu cele oficiale şi în unele cazuri se înregistreaza în Registrul Unic de Control.

ANPC mai anunţă că aceştia solicită operatorilor economici achitarea cu numerar a eventualelor amenzi dupa terminarea controlului, ceea ce comisarii reali nu fac. În cazul aplicării de sancţiuni contravenţionale de către ANPC, acestea se achită la Trezorerie şi nu comisarilor aflaţi în control.

„Pentru a preveni viitoare încălăari ale legii, atragem atenţia operatorilor economici să solicite ordinul de serviciu în baza căruia se face controlul, să verifice legitimaţiile comisarilor care vin în control şi să anunţe autorităţile în cazul în care sunt victimele unor asemenea înşelăciuni”, a declarat Constantin Cerbulescu, preşedinte ANPC.

Membrii organizaţiilor neguvernamentale din domeniul protecţiei consumatorilor nu au drept de control. Ei au dreptul de a informa opinia publică asupra deficienţelor de calitate ale produselor şi serviciilor şi asupra consecinţelor vătămatoare ale acestora pentru consumatori sau de a iniţia acţiuni în justiţie pentru apărarea drepturilor şi intereselor consumatorilor.