ENEL a primit amendă iar șeful APC a dat detalii despre sancțiunea aplicată companiei de energie. El a explicat că amenda a fost de 1% din cifra de afaceri. În plus, Horia Constantinescu a arătat că peste 44.000 de clienți au primit facturi greșite și au plătit mai mult.
ENEL este bun de plată! Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a vorbit despre amenda pe care instituția pe care o conduce a aplicat-o furnizorului de energie. ENEL a fost amendat cu 1% din cifra de afaceri. E vorba de 52 de milioane de lei (10,4 milioane de euro). Sancțiunea s-a dat pentru că a facturat consumul a peste 44.000 de clienți la un preț mai mare decât cel stabilit prin lege.
„E vorba de 1% din cifra de afaceri, e minimul prevăzut de actul normativ în baza căruia a fost aplicată sancțiunea. E rodul muncii unei echipe bine conglomerate la nivelul ANPC. Decizia a fost a unei comisii alcătuite din colegii ce conduc direcții importante ale structurii centrale”, a spus Horia Constantinescu, la B1TV.
ENEL a transmis facturi mai mari la energie
Acesta a explicat că a fost luat în calcul faptul că peste 44.000 de consumatori au primit facturi mai mari. Perioada calculată a fost de 8 luni, cât au calculat cei de la ANAF. În aceste luni, s-au primit facturi la alte valori decât ar fi trebuit acestea emise.
„Acest fapt a condus la o abatere de aproape o medie de 3 milioane de lei pe lună. Înmulțiți cu 8 luni”, a declarat șeful ANPC.
În ce condiții își vor primi oamenii banii înapoi
Horia Constantinescu a fost întrebat dacă păgubiții își vor primi înapoi banii dați în plus la ENEL.
„În baza acestei sancțiuni, și de fapt nu numai în baza ei ar fi trebuit cumva… și spun de ce ar fi trebuit: pentru că noi, înaintea luării deciziei de a sancționa, am purtat o corespondență cu reprezentanții ENEL, solicitându-le să ne trimită un grafic clar de rambursare a sumelor pe care le datorează consumatorilor, pentru a nu lua în calcul aplicarea sancțiunii de 1%, că mai important pentru noi era ca acești consumatori să-și reprimească banii.”, a arătat acesta.
ANPC speră ca lucrurile vor intra pe făgașul normal
Șeful ANPC a menționat că s-a așteptat degeaba. Asta pentru că nu s-a reușit obține un grafic clar. S-au oferit numai lucruri care nu reprezentau o formă clară de rambursare. În aceste condiții, acțiunea la adresa ENEL s-a impus.
„Oricum, trebuie să le scrieți și calculele trebuie refăcute. Din câte am înțeles, pentru luna februarie deja se făcuseră calculele. Noi așteptăm să fie respectate măsurile odată aplicate sancțiunile. Noi sperăm să nu se ajungă la măsuri complementare, ci să vedem că lucrurile intră pe făgașul normal, adică lucrurile livrate conform actelor normative, fără excepție”, a continuat președintele ANPC.
Despre posibilitatea suspendării ordinelor ANPC de către instanță
El a mai arătat că există posibilitatea suspendării ordinelor ANPC de către instanță. Sunt, însă, și cazuri în care sancțiunile au fost menținute după judecarea fondului problemei.
Constantinescu a repetat apoi că pentru ANPC amenda e mai puțin importantă. Ceea ce este important este ca oamenii să-și primească banii înapoi. În discuție sunt aproape 24 de milioane de lei în total.