Anghel anunță verificări riguroase pentru calitatea alimentelor și a băuturilor

Șeful ANPC a scris pe Facebook că vor fi realizate controale pentru calitatea alimentelor și a băuturilor, inclusiv a preparatelor culinare, respectarea termenelor limită de consum și condițiile de expunere și comercializare ale acestora.

„Se vor verifica, în principal, calitatea alimentelor (inclusiv a preparatelor culinare) şi a băuturilor comercializate, existenţa documentelor de provenienţă, verificarea directă a caracteristicilor organoleptice a alimentelor, respectiv, a mâncărurilor preparate existente la comercializare, încadrarea în data durabilităţii minimale, respectiv data limita de consum, atât pentru alimentele comercializate ca atare, cât şi pentru cele preparate (comercializarea lor în ziua în care au fost preparate).

De asemenea, comisarii ANPC vor verifica condiţiile de expunere, prezentare şi comercializare ale alimentelor, respectarea prevederilor legale la transportul şi depozitarea produselor alimentare (respectarea condiţiilor de temperatură impuse de actele normative în vigoare sau de producători, expunerea la comercializare)”, a scris Anghel pe pagina sa de Facebook.

Măsuri de siguranță la cumpărarea alimentelor în perioadele cu temperaturi ridicate

Anghel recomandă să evităm cumpărarea de alimente din locuri neautorizate în perioadele cu temperaturi ridicate, deoarece acestea nu pot garanta condiții adecvate de transport și depozitare, iar lipsa bonului fiscal poate indica produse neconforme sau nesigure pentru sănătate.

Directorul ANPC le recomandă cumpărătorilor să verifice cu atenție data durabilității minimale și caracteristicile produselor înainte de achiziționare, să refuze produsele alterate și să evite ambalajele deteriorate, fiindcă acestea pot pune în pericol sănătatea.

Paul Anghel ANPC
Paul Anghel / SURSA FOTO: Inquam Photos, Saul Pop

„Verificaţi cu atenţie data durabilităţii minimale/data limită de consum a produselor. Verificaţi în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de deteriorare a calităţii ( produse deshidratate, oxidate, etc), de alterare a produselor alimentare şi refuzaţi produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect măzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat şi consistenţa moale-îngheţată, ambalaje deformate etc.).

Atunci când cumpăraţi produse alimentare, acordaţi atenţie deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranţă pentru sănătatea dumneavoastră. Evitaţi să achiziţionaţi astfel de produse.

Verificaţi dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de dumneavoastră (temperatura menţionată de producător pe eticheta ce însoţeşte produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziţionat)”, a informat directorul ANPC.

Un alt sfat important oferit de el este să nu recongelați un produs alimentar după ce a fost decongelat, în cazul în care producătorul interzice explicit această acțiune prin menționare pe etichetă.

Anghel avertizează despre riscurile cumpărăturilor

Paul Anghel atrage atenția că în perioadele cu temperaturi ridicate este important să acordăm o atenție deosebită la achiziționarea lichidelor și să le depozităm corespunzător pentru a evita deteriorarea lor sub acțiunea razelor solare.

El avertizează că legumele, fructele și miezul de nucă vândute în vrac în piețe deschise la temperaturi ridicate pot suferi degradări, cum ar fi deshidratarea și alterarea.

În plus, recomandă ca produsele alimentare perisabile să fie transportate rapid acasă într-un ambalaj izoterm și păstrate la temperaturile recomandate de producător în frigider.

„Atragem atenţia asupra faptului că legumele şi fructele, miez de nuca comercializate în vrac în cadrul pieţelor, în spaţii deschise unde temperatura mediului ambiant este foarte ridicată afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de oxidare , de alterare, ofilirea verdeţurilor etc).

Atunci când cumpăraţi produse alimentare, în special produse alimentare perisabile microbiologic ( ex.carne, ouă, produse lactate, produse congelate etc.) acestea trebuie transportate cât mai repede de la magazin la domiciliu, de preferat într-un ambalaj izoterm, pentru a scurta cât mai mult timpul de întrerupere a lanţului frigorific, pentru a fi păstrate în frigider la temperaturile recomandate de producător.

În cazul in care cumpăraţi produse alimentare urmăriţi dacă producătorul recomandă o perioada în care acestea să fie consumate după deschiderea ambalajului şi încercaţi să respectaţi această perioadă, având în vedere că producătorul asigură menţinerea caracteristicilor organoleptice ale produsului în această perioadă”, subliniază Paul Anghel.