Având în vedere temperaturile ridicate ce pun stăpânire pe România în aceste zile, ANPC (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor) a anunţat că demarează controale în unităţile de alimentaţie publică şi în cele care comercializează produse alimentare.

Inspectorii ANPC au ieşit pe teren! Piaţa produselor alimentare şi restaurantele din întreaga ţară vor fi controlate

Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a oferit detalii despre aceste controale într-un mesaj postat pe pagina sa de socializare.

„Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor va demara în perioada următoare acțiuni de control pentru supravegherea pieței produselor alimentare și a unităților de alimentație publică (unități fast-food, restaurant auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berării).

Se vor verifica, în principal, calitatea alimentelor (inclusiv a preparatelor culinare) și a băuturilor comercializate (existența documentelor de proveniență, verificarea directă a caracteristicilor organoleptice a alimentelor, respectiv, a mâncărurilor preparate existente la comercializare, încadrarea în data durabilității minimale, respectiv data limita de consum (termen de valabilitate), atât pentru alimentele comercializate ca atare, cât și pentru cele preparate (comercializarea lor în ziua în care au fost preparate).

De asemenea, comisarii #ANPC vor verifica condițiile de expunere, prezentare și comercializare ale alimentelor, respectarea prevederilor legale la transportul și depozitarea produselor alimentare (respectarea condițiilor de temperatură impuse de actele normative în vigoare sau de producători, expunerea la comercializare)”, a scris Paul Anghel în mesajul postat pe Facebook miercuri seară.

La ce trebuie să fie atenţi toţi români atunci când merg la cumpărături în această perioadă?

Şeful ANPC a venit şi cu o serie de sfaturi pentru români, având în vedere modul în care temperaturile ridicate din această perioadă pot influenţa calitatea produselor alimentare, în special dacă acestea sunt comercializate în aer liber, cum este cazul pieţelor.

„Nu cumpărați  produse alimentare din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bonul cu care să justificați tranzacția comercială și, astfel, riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea;

Verificați cu atenție data durabilității minimale, data limită de consum a produselor (termen de valabilitate);

Verificați în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare și refuzați produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect măzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat și consistența moale-înghețată, ambalaje deformate etc.);

Atunci când cumpărați produse alimentare, acordați atenție deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranță pentru sănătatea dumneavoastră. Evitați să achiziționați astfel de produse!

Verificați dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de dumneavoastră (temperatura menționată de producător pe eticheta ce însoțește produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziționat);

Nu recongelați un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice acesta acțiune (prin menționare pe etichetă)

Perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide(apă minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare) la achiziționarea cărora recomandăm să acordați atenție deosebită asupra modului de depozitare și expunere având în vedere că expunerea acestora sub acțiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor menționate;

Atragem atenția asupra faptului că legumele și fructele comercializate în cadrul piețelor, în spații deschise unde temperatura mediului ambiant este foarte ridicată, afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdețurilor etc)”, a mai scris Paul Anghel în mesajul său.