Inspectorii ANPC au controlat cinci hoteluri din București
Un nou lot de cinci hoteluri au fost controlate de echipe ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) București-Ilfov. Acestea au fost hotelurile Caro și Minerva, din București, Galliard Lake din Snagov și Monopoly și Vienna House din Otopeni.
„Alte hoteluri au fost scoase la tablă! Caro, Minerva și unele mai puțin cunoscute, din jurul Capitalei, și-au dat examenul de maturitate și… l-au picat! Cred că nu mai au conexiune la cablu și nu au văzut ce au pățit alții, aflați în aceeași situație.
Au avut ocazia să afle… Continuăm excursia prin toată țara”, a declarat Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, potrivit unui comunicat de presă emis de către ANPC.
Comisarii CRPC București-Ilfov au aplicat, în urma controlului, amenzi contravenționale în valoare totală de 85.000 lei, cărora li s-au adăugat și măsuri complementare, după cum urmează:
- oprirea temporare a prestării de servicii până la remedierea deficiențelor pentru
- 19 camere de la Hotel Caro și a acelor două bucătătrii de care dispune locația
- 3 camere de la Hotel Minerva
- 2 camere de la Hotel Vienna House
- 1 cameră de la Hotel Monopoly
- bucătăria hotelului Galliard Lake
- oprirea definitivă de la comercializare a peste 250 kg de produse alimentare, în valoare de circa 11.000 lei.
Inspectorii ANPC au găsit bucătării insalubre în hotelurile din București
Abaterile constatate de echipele de control, în spațiile destinate alimentației publice, au fost:
- folosirea unor bucătării care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor;
- schimbarea stării termice a produselor;
- utilizarea unor produse alimentare cu data limită de consum depașită;
- utilizarea unor agregate frigorifice neigienizate corespunzător, cu grătare cu vopsea exfoliată, urme de rugină, chedere depreciate, cu ventilatoare care prezentau depuneri de praf și impurități;
- folosirea unor lăzi frigorifice cu depuneri masive de gheață pe pereții agregatelor;
- utilizarea unor grătare și cuptoare neigienizate corespunzător, cu urme grosiere de grăsime arsă, praf și resturi alimentare;
- existența, în spațiul de lucru, a unui paviment și a unor pereți deteriorați, cu spărturi și exfoliere de vopsea lavabilă, care nu pot fi igienizate corespunzător;
- utilizarea unor ustensile de bucătărie neprofesionale, cu grad ridicat de uzură;
- folosirea unor produse alimentare fără eticheta cu elemente de identificare și caracterizare, precum și fără data limită de consum;
- nerespectarea condițiilor de temperatură pentru păstrarea unor preparate;
- depozitare în condiții necorespunzătoare a unor produse alimentare;
- lipsa mențiunilor privitoare la ingredientele care pot cauza alergii sau intoleranțe, în lista meniu a restaurantului;
În ceea ce privește neregulile găsite în spațiile de cazare, menționăm:
- folosirea unor camere neigienizate, cu conditii igienico-santiare precare,cu protecții de saltea rupte, cu fire de păr, pătate, depuneri de praf în strat grosier;
- existența în camera a unor obiecte sanitare depreciate, ciobite;
- folosirea în camera a unor mape cu informații incomplete pentru turiști;