Patru restaurante din Centrul Vechi au fost închise
Patru restaurante din Centrul Vechi, închise. Reprezentanții ANPC au anunțat că, duminică, după ora 18.30, a început un control în Centrul Vechi al Capitalei, unde au fost verificați patru operatori economici care dețineau unități de alimentație publică. În urma controalelor, au fost aplicate șapte amenzi în valoare totală de 74.000 de lei și au fost retrase definitiv de la comercializare 136 de kilograme de produse.
Cele patru restaurante verificate – Hanul lui Manuc, Carul cu Bere, Curtea Berarilor și Arcade Cafe – au fost închise temporar până la remedierea deficiențelor.
”În timpul controlului, comisarilor ANPC aflaţi în diferite locaţii, li s-a întrerupt activitatea din cauza protestelor de stradă. Terasele din Centrul Vechi au suferit pagube materiale, în urma protestelor desfăşurate. Astfel ca, din dispoziţia domnului preşedinte al ANPC coroborat cu ordinele organelor de menţinere a ordinii şi liniştii publice au procedat la protejarea consumatorilor cât şi comisarilor ANPC prin adăpostirea acestora în restaurante până la oprirea protestatarilor”, au afirmat reprezentanţii ANPC.
Reprezentanții ANPC au precizat că acțiunile de verificare a operatorilor din Centrul Vechi vor fi reluate în perioada următoare.
Nereguli găsite
În plus, la un operator economic au fost descoperite mai multe deficiențe, printre care:
- o cameră frigorifică pentru produse congelate cu depuneri masive de gheață,
- produse alimentare congelate cu gheață,
- un agregat frigorific cu praf în zona de ventilare,
- ustensile de bucătărie neigienizate corespunzător și cu arsuri pe toată suprafața,
- rigola pavimentului cu depuneri de grăsime și resturi alimentare,
- veselă ciobită,
- vitrine frigorifice destinate băuturilor în care erau depozitate produse alimentare.
De asemenea, operatorul nu avea specificate gramajele ingredientelor în lista de meniu. În schimb, la verificarea gramajelor preparatelor finite nu au fost găsite deficiențe.

Preparatele nu erau etichetate și depozitate corespunzător
În urma verificărilor, la Hanul lui Manuc, echipele de control au descoperit că preparatele culinare finite și semipreparate erau depozitate în agregate frigorifice de refrigerare, fără ca acestea să fie etichetate corespunzător, neavând pe etichetă data limită de consum stabilită de către operatorul economic. De asemenea, au fost găsite produse de cofetărie depozitate în vitrine frigorifice destinate răcirii băuturilor.
În plus, vitrinele frigorifice destinate răcirii băuturilor erau folosite pentru depozitarea produselor alimentare neambalate, ceea ce nu este recomandat în alimentația publică.
Comisarii ANPC au cântărit porțiile de mâncare servite clienților și au constatat diferențe de gramaj între 70 și 200 de grame.
De asemenea, la Arcade Cafe, comisarii ANPC au cântărit porțiile de mâncare și au observat diferențe de gramaj cuprinse între 100 și 200 de grame.
“În urma controlului efectuat la operatorul economic SC Ancient Pub, punct de lucru Curtea Berarilor, au fost constatate deficienţe în linia de producţie din blocul alimentar, cât şi în zona spaţiilor de depozitare, fapt pentru care s-a întocmit PVCC cu sancţiune în valoare de 25.000 lei, plătibil 1500 lei, şi s-a aplicat măsura complementară OTPS (oprirea temporară a prestării serviciilor de alimentaţie publică) până la remedierea deficienţelor constatate”, au reprezentat reprezentanții ANPC.