Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a realizat o serie de controale în perioada 26-28.07.2022 la 9 importatori și distribuitori de pește și produse de pescuit, din București și din județul Ilfov, pentru verificarea respectării prevederilor legale în domeniu.

Potrivit ANPC, operatorii economici controlați au fost: Bistromar la timonă SRL, Millenium Group SRL, Eurocooling SRL, Metro Pallady, Ocean Fish SRL, Metro Logistics / Yussen, Ind Lacto Mureș SRL, Omnia Gusti SRL, Groenlanda SRL.

ANPC a aplicat amenzi și a dat avertismente

În urma verificărilor, pentru neregulile constatate, au fost aplicate 7 amenzi contravenționale în valoare de 35 000 lei și 2 avertismente.

Totodată, au fost dispuse măsurile complementare de oprire definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul uman a unei cantități de 1.300 kg pește si produse de pescărie.

De asemenea, s-a dispus oprire temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor constatate pentru: 6 unități de depozitare congelare/refrigerare, 2 utilaje tehnologice, o zonă de producție pentru produse din pescuit, un raion de vânzare a peștelui proaspăt și a produselor de pescărie.

În plus, comisarii ANPC au prelevat probe pentru stabilirea gradului de prospețime a peștelui și a produselor de pescărie și dacă sunt respectate limitele maxime admise pentru metale grele și contaminanți conținute de acestea.

Conform rapoartelor de laborator, un lot de 2 tone de ton roșu, origine Vietnam, a fost neconform depășind valorile maxime admise pentru Cadmiu, fiind dispusă măsura de oprire definitivă de la comercializare și dirijarea către neutralizare a acestor produse.

Deficiențele constatate

– Lipsa documentelor de proveniență a mărfii

– Utilizarea unor echipamente tehnologice cu deficiențe ( benzi de lucru rupte)

– Comercializarea unor produse cu durabilitatea minimă depășită

– Comercializarea de peste și produse de pescărie congelate cu aglomerări mari de gheață

– Utilizarea unor spații de depozitare cu acumulări de gheață în zone murale și a agregatelor de frig

– Utilizarea unor agregate de frig cu acumulări de impurități

– Depozitarea în spații improprii a produselor alimentare

– Utilizarea unor spații de congelare cu aflux de marfă peste capacitatea de depozitare a spațiului

– Existența unor zone murale deteriorate, cu material lipsă, neigienizate

– Existența unor zone murale cu igrasie în strat gros

– Existența unui paviment cu zone deteriorate, cu găuri, acumulări de praf și alte impurități

– Existența unor rigole/sifoane de scurgere a apei, neigienizate, cu acumulări de impurități macroscopice

– Existența unor acumulări de apă pe pavimente.