Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind creditele populaţiei va fi aprobată fără modificări de Camera Deputaţilor şi promulgată de preşedintele Traian Băsescu, crede Samuel Calotă, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

„Noi nu renunţăm, ordonanţa de urgenţă este în vigoare, produce efecte şi noi mergem să o susţinem în continuare în Parlament, la Camera Deputaţilor. Cei care doresc modificarea unor prevederi s-au opus în toate fazele de dezbatere ale ordonanţei şi până acum nu au avut succes, pentru că a existat susţinere din partea tuturor forţelor politice şi consider că şi la nivelul Camerei Deputaţilor lucrurile se vor pretrece la fel”, a spus Calotă înainte de o întâlnire la sediul Ministerului Finanţelor cu reprezentanţi ai ARB şi Consiliului Concurenţei.

El a adăugat că România a primit avizul Comisiei Europene privind OUG 50/2010 înainte ca actul normativ să fie aprobat de Guvern.

Întrebat despre faptul că ARB a anunţat că va cere preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge legea de aprobare a OUG 50/2010 dacă iese din Parlament în forma actuală, Calotă a spus că nu crede că o asemenea iniţiativă va avea şanse de succes.

Reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi ai Consiliul Concurenţei s-au întâlnit, luni, la ora 15:00, la sediul Ministerului Finanţelor Publice cu oficiali ai ministerului pentru a discuta ordonanţa privind creditele populaţiei

OUG 50/2010 a fost aprobată în luna iunie, iar actul normativ este contrasemnat de ministrul Economiei, Adriean Videanu, preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu şi şeful Departeamentului de Afaceri Europene, Bogdan Mănoiu.

Preşedintele ARB, Radu Gheţea, a declarat luni, la conferinţa MEDIAFAX Talks about Competition Law, că bancherii vor solicita preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge legea de aprobare a OUG 50/2010 dacă iese din Parlament în forma actuală.

Ordonanţa, aflată în dezbatere la Camera Deputaţiilor, după ce a primit votul Senatului, are ca principală prevedere de impact obligaţia băncilor de a calcula dobânzile variabile exclusiv în funcţie de un indice de referinţă transparent (EURIBOR/ROBOR/LIBOR), la care adaugă o marjă fixă, care nu poate fi modificată pe parcursul derulării contractului.

Băncile susţin că actul normativ le permite să păstreze actualele costuri, prin majorarea marjei fixe aferente ratelor variabile, arătând că în caz contract pierderile sistemului vor fi de sute de milioane de euro.