ANPC verifică în această perioadă produsele alimentare de post, peşte şi preparate din peşte, carne preambalată (în special de miel), cozonac, produse de patiserie, ciocolată şi produse de cacao, vopsea de ouă, vin etc.
“Produsele expuse spre vânzare pe trotuare, în portbagajele autoturismelor etc., chiar dacă sunt vândute la un preţ mai mic, reprezintă un risc pentru cumpărători”, a declarat Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC.
Recomandări pentru consumatori:
Carnea de miel:
• Cumparaţi numai din măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe;
• Carnea trebuie să prezinte ştampilă sanitară-veterinară ;
• Carnea să fie elastică şi să nu prezinte suprafaţa lipicioasă şi urât mirositoare ;
• Carnea achiziţionată se va transporta în condiţii igienice, cât mai repede şi se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv, 0 – 40C.
Peşte
• La cumpărare verificaţi dacă peştele proaspăt prezintă următoarele modificări: solzi care se desprind uşor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, branhii de culoare cenuşie sau brună; în aceste cazuri peştele este sigur alterat şi poate prezenta un pericol pentru sănătatea dumneavoastră;
• Peştele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheaţă, fiind parţial acoperit de gheaţă.
Ouă
• Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coajă este crapată, murdară sau spartă;
• La spargere, ouale nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu galbenuşul ;
• Verificaţi data durabilităţii minimale care este înscrisă pe ambalaj în cazul ouălor ambulate sau pe un afiş împreună cu alte informaţii precum categoria de calitate, categoria de greutate, o menţiune a metodei de creştere etc.
Vopsea de ouă
• Cumparaţi vopsea de ouă numai din locuri autorizate;
• Urmăriţi încadrarea produsului în data durabilităţii minimale.