Pâinea care se va produce şi comercializa nu va putea avea o greutate mai mică de 300 de grame, începând de astăzi, iar orice majorare a gramajului se va putea realiza numai din sută în sută de grame, anunță Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC).
Ordinul ANPC privind greutatea pâinii se va aplica doar pâinii normale comercializate, nu şi produselor derivate, potrivit preşedintelui ANPC, Constantin Cerbulescu.
"Am informat producătorii că ordinul se va aplica pâinii normale, nu şi derivatelor, gen chifle, japoneze, batoane", a explicat recent preşedintele ANPC.
Măsura vina ca urmare a controalelor efectuate de-a lungul timpului, când s-au constatat diferenţe foarte mari între ceea ce era prezentat ca şi cantitate netă pe etichetă şi ceea ce era de fapt comercializat. Diferențele ajungeau la 70 – 80 de grame între cantitatea declarată şi cantitatea reală a pâinii.
În România activează în jur de 5.000 de agenţi economici înregistraţi în industria de panificaţie şi alţi 2.500 în cea de morărit, numărul angajaţilor din sector cifrându-se la 35.000.
Cel mai mare patronat din industria de morărit şi panificaţie – ROMPAN reuneşte circa 280 de producători, dar şi cei mai importanţi fabricanţi din domeniu. Firmele asociate ROMPAN asigură, la nivel naţional, peste 70% din producţia de pâine şi produse făinoase şi în jur de 40 – 45% din cea de panificaţie.
Rompan a elaborat în 2010, împreună cu Ministerul Agriculturii, un proiect de lege numit „Legea pâinii”, care presupunea ca pâinea să se vândă doar în magazine specializate și în brutării, însă deocamdată, proiectul este încă în dezbatere.
SURSA: Agerpres