ANPC a făcut controale precise pentru a verifica legalitatea utilizării termenilor "tradiţional" sau "reţetă tradiţională" și a utilizării termenelor și a țărilor de proveniență ale produselor. 73% din cei 402 operatori economici care au fost verificați (supermarketuri, magazinele proprii ale fabricilor şi comercianţi care vin la târgurile tradiţionale organizate periodic) au fost găsiţi în neregulă.
Cerbulescu a spus că în ultima perioadă s-a constatat o utilizare excesivă, până la derizoriu, a termenilor "tradiţional", "tradiţionalitate", "reţetă tradiţională" sau "tradiţie" pentru produsele alimentare.
Inspectorii au mai găsit "fasole tradiţional bob gustos", în importată din China şi ambalată în România, precum şi sortimente de snacks-uri din cartofi sau mezeluri care erau comercializate sub eticheta de "produse tradiţionale" fără a fi atestate.
Aproape 594 de tone din 610 de tone de produse alimentare vândute ca "produse tradiţionale" şi verificate de ANPC nu se încadrau în prevederile legale privind protecţia consumatorilor. Inspectorii au confiscat 533 de kilograme de produse pe motiv că alimentele nu erau bune pentru consum.
ANPC a găsit în 62 la sută dintre judeţe şi municipiul Bucureşti la comercializare produse alimentare pentru promovarea cărora se ofereau consumatorului informaţii false despre caracterul tradiţional al produselor, fără ca acestea să fie atestate şi înregistrate de Ministerul Agriculturii ca fiind tradiţionale.