Toți românii cu copii trebuie să respecte regula. Anunț urgent înainte de 1 Iunie

jucării, Barbie

SURSA FOTO: Dreamstime

Peste câteva zile, copiii din lumea întreagă vor sărbători Ziua Copilului. De 1 Iunie, majoritatea copiilor își doresc o jucărie nouă. Părinții din România, însă, ar trebui să fie atenți la jucăriile achiziționate. Iată de unde ar trebui să cumpere jucării părinții, conform Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Recomandările Protecției Consumatorilor pentru 1 Iunie

Protecția Consumatorilor vs 1 Iunie, Ziua Copilului. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) vine în ajutorul părinților care doresc să cumpere jucării înaintea Zilei Internaționale a Copilului. Atenția adulților la achiziționarea lor este crucială.

Prin urmare, ANPC propune o serie de recomandări esențiale pentru ca jucăriile achiziționate să fie sigure, potrivite și cu adevărat captivante pentru copii în ziua lor specială:

Cumpărați jucării exclusiv din magazine și raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală), esențiale în cazul unei reclamații.

Alegeți întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta, capacitățile și aptitudinile copilului. Acestea ar trebui să aibă avertismente clare privind grupa de vârstă recomandată.

Verificați cu atenție marcajele de identificare ale producătorului și/sau importatorului, precum și marcajul de conformitate CE, pentru a vă asigura că jucăria este sigură.

Asigurați-vă că jucăriile vin însoțite de instrucțiuni de utilizare și avertismente specifice, traduse obligatoriu în limba română.

Evitați jucăriile cu părți mici, detașabile, pentru copiii sub 3 ani, și respectați avertismentele referitoare la restricțiile de vârstă.

După achiziționare, urmați cu atenție instrucțiunile de folosire ale jucăriilor.

Supravegheați copiii în timpul jocului și asigurați-vă că jucăriile sunt potrivite pentru vârsta și abilitățile lor.

Verificați că jucăriile respectă cerințele de siguranță specifice categoriilor respective, cum ar fi montarea corectă și verificările periodice pentru elementele de susținere.

Jucăriile funcționale trebuie să fie însoțite de avertismente și instrucțiuni de utilizare, iar cele destinate copiilor să includă recomandări privind echipamentul de protecție.

Asigurați-vă că garanția de produs este eliberată conform instrucțiunilor de folosire.

Examinarea periodică a jucăriilor este esențială pentru eliminarea celor stricate sau uzate, care pot prezenta un pericol pentru sănătatea copilului.

Țineți jucăriile destinate copiilor mai mari departe de cei sub vârsta de trei ani.

„Având în vedere situațiile, uneori tragice, prin care au trecut copii de vârste foarte mici, ca urmare a nerespectării avertismentelor înscrise pe etichetele jucăriilor, și ținând cont că această responsabilitate, de a cumpăra copiilor jucării adecvate vârstei acestora și de a-i supraveghea, aparține exclusiv părinților, recomand acestora să acorde o atenție sporită atunci când achiziționează o jucărie pentru copilul lor.

Au existat multe situații în care, din neatenție, o astfel de jucărie nepotrivită vârstei și aptitudinilor copilului sau chiar periculoasă să afecteze sănătatea celui mic și, chiar, în anumite cazuri, să-i pericliteze viața”, a spus Sebastian Hotca, președinte interimar ANPC.

Sebastian Hotca (SURSA FOTO: YouTube, Tribuna Consumatorilor)

Au fost găsite slime-uri periculoase

În urma unor controale, inspectorii ANPC au identificat jucării periculoase de tip slime în vânzare, notificate prin sistemul „Safety Gate”, ceea ce a determinat luarea măsurii de retragere definitivă de pe piață. Anumiți operatori economici comercializează produse tip slime falsificate, despre care nu se cunoaște nimic.

Slime-urile sunt găsite în cutii fără etichetă. Echipele de control ANPC monitorizează aceste produse în acțiunile lor de monitorizare a pieței.