Reguli ANPC pentru restaurante și terase

Paul Anghel, director general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), detaliază mai multe cerinţe esenţiale pentru spaţiile destinate preparării sau prelucrării alimentelor.

Șeful ANPC spune că diverse elemente din spaţiile destinate preparării sau prelucrării alimentelor trebuie să fie fabricate din materiale uşor de curăţat şi, dacă este necesar, dezinfectat.

El se referă la:

  • podele
  • pereţi
  • plafoane
  • uşi şi ferestre
  • echipamente

Cum trebuie să fie podeaua și suprafețele murale?

Paul Anghel a explicat mai multe cerinţe pentru spaţiile în care se prepară sau se prelucrează alimentele. El a menţionat că podeaua trebuie să fie în bună stare, uşor de curăţat şi, dacă este necesar, dezinfectată, utilizând materiale etanşe, neabsorbante, lavabile şi netoxice, cu excepţia cazului în care operatorii din sectorul alimentar pot demonstra autorităţii competente că alte materiale sunt corespunzătoare. De asemenea, podeaua trebuie să permită scurgerea adecvată a suprafeţelor, dacă este cazul.

Suprafeţele murale trebuie să fie în bună stare, uşor de curăţat şi, dacă este necesar, dezinfectate, folosind materiale similare cu cele menţionate pentru podea şi având o suprafaţă netedă până la o înălţime corespunzătoare, cu excepţia cazului în care alte materiale sunt considerate adecvate de autoritatea competentă.

Paul Anghel ANPC
SURSA FOTO: Inquam Photos/Saul Pop

Criterii pentru plafoane și ferestre

Plafoanele şi alte elemente suspendate trebuie să fie construite şi finisate astfel încât să prevină acumularea murdăriei, să reducă condensul, apariţia mucegaiurilor nedorite şi deversarea particulelor.

Ferestrele şi alte deschideri trebuie construite astfel încât să împiedice acumularea murdăriei. Cele care se deschid spre exterior trebuie să fie dotate cu ecrane de protecţie împotriva insectelor, uşor de demontat pentru curăţare. Dacă deschiderea ferestrelor poate duce la contaminare, acestea trebuie să rămână închise şi fixe în timpul producţiei.

Recomandările ANPC pentru uși și alte suprafețe

Uşile trebuie să fie uşor de spălat şi, dacă este necesar, dezinfectate, utilizând suprafeţe netede şi neabsorbante, cu excepţia cazului în care alte materiale sunt considerate adecvate de autoritatea competentă.

Suprafeţele, inclusiv cele ale echipamentelor din zonele de manipulare a produselor alimentare, în special cele care intră în contact cu alimentele, trebuie să fie în bună stare, uşor de curăţat şi, dacă este necesar, dezinfectate, folosind materiale netede, lavabile, rezistente la coroziune şi netoxice, cu excepţia cazului în care alte materiale sunt considerate corespunzătoare de autoritatea competentă.

ANPC
SURSA FOTO: ANPC

Echipamentele de lucru trebuie și puse în spații adecvate pentru curățare

De asemenea, este necesar să existe spaţii adecvate pentru curăţarea, dezinfectarea şi depozitarea instrumentelor şi echipamentelor de lucru, acolo unde este cazul.

Aceste spaţii trebuie să fie realizate din materiale rezistente la coroziune, să fie uşor de curăţat şi să aibă acces adecvat la apă caldă şi rece.

În plus, trebuie să existe facilităţi corespunzătoare pentru spălarea produselor alimentare, acolo unde este necesar.

Fiecare chiuvetă sau echipament similar pentru spălarea produselor alimentare trebuie să fie alimentate corespunzător cu apă potabilă caldă și/sau rece, conform cerințelor, și să fie menținute curate și, dacă este necesar, dezinfectate.