Workshop-ul ”Crearea unei abordări comune, la nivelul UE, în ceea ce privește punerea în aplicare a noilor dispoziții privind calitatea duală prin prisma Directivei care reglementează practicile comerciale incorecte” a avut loc la București și a fost organizat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), în colaborare cu Comisia Europeană.

Workshop-ul a fost organizat cu scopul de a combate dublul standard al produselor

Întâlnirea, în format hibrid, inițiată de țara noastră, prin instituția care este birou unic pentru România și autoritate competentă pentru rețeaua Consumer Protection Cooperation (CPC Network) – ANPC -, este a doua pe această temă, după cea realizată cu 3 ani în urmă. Atunci, Directiva Omnibus, care reglementează dublul standard al produselor și serviciilor, încă nu era transpusă în legislațiile naționale așe țărilor membre, fiind abia adoptată de către Parlamentul European, se arată în comunicat.

ANPC și Comisia Europeană au organizat acest workshop cu scopul de a stabili căi concrete de lucru în vederea identificării posibilelor cazuri de dublu standard, în condițiile în care România a realizat deja un studiu al etichetelor unei băuturi răcoritoare existente pe piețele tuturor statelor membre.

ANPC și-a prezentat studiul cu privire la produsele cu dublu standard

La reuniune – care a conținut prezentări și puncte de vedere tehnice referitoare la tema dublului standard al produselor comercializate sub același brand și purtând semnătura aceluiași producător, în mai multe țări ale Uniunii Europene -, au participat reprezentanți ai statelor membre, precum și ai structurilor specifice ale Comisiei Europene, alături de reprezentanți ai unor companii multinaționale și ai unor asociații profesionale și de protecție a consumatorilor, a mai transmis ANPC.

În cadrul întâlnirii, ANPC a expus detaliat participanților rezultatele studiului pe care l-a întreprins, la nivelul etichetelor, invitând partenerii din celelalte state membre la a constitui un grup de lucru pentru a determina prezența exactă a produselor cu dublu standard în UE și a colabora pentru definitivarea investigațiilor referitor la brandul aflat în discuție. De asemenea, au fost continuate discuțiile pentru realizarea, în viitor, a unei structuri operative menite să gestioneze unitar, la nivelul Uniunii Europene, situații cum este cea discutată în cadrul întâlnirii, se mai arată în comunicat.