ANPC demarează controale la producătorii de carne de pui

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat că va efectua controale la toți producătorii de carne de pui, după ce au fost descoperite nereguli referitoare la colorarea artificială a cărnii cu o substanță galbenă. Această practică a ridicat preocupări legate de conformitatea și siguranța produselor destinate consumului uman.

Potrivit unui comunicat emis de ANPC, controalele vor fi efectuate în conformitate cu competențele instituției, la toți producătorii care oferă carne de pui. Până în prezent, s-au identificat câteva nereguli la un număr restrâns de producători, iar produsele lor sunt supuse unei analize detaliate.

„În urma declarațiilor mediatizate privind carnea de pui crescut cu porumb, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a inițiat controale în limita competențelor la toți producătorii care oferă acest tip de carne.

Verificările au relevat câteva nereguli la un număr restrâns de producători, produsele lor fiind momentan considerate neconforme și supuse unei analize detaliate, inclusiv a rețetelor de furaje utilizate”, potrivit unui comunicat.

Au fost efectuate și alte controale, în urma cărora au fost recoltate probe de carne de pui, mai precizează Autoritatea de protecție a consumatorilor, pentru a se asigura de conformitatea acestor produse cu standardele și legislația in vigoare.

Carne de pui
SURSA FOTO: Dreamstime

Chiar și ouăle pot fi vopsite sau culoare gălbenușului de ou

Amintim că, președintele ANPC, Horia Constantinescu, anunța într-o postare pe rețelele de socializare că există operatori economici care își vopsesc produsele pentru a induce consumatorii în eroare. Șeful ANPC preciza că unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire, pentru ca vopseaua să pătrundă în țesut și să nu poată fi spălată.

De asemenea, acesta preciza că furajele care dau culoarea galbenă a puilor nu sunt toxice pentru păsări sau pentru om, dar reprezintă o „practică comercială înșelătoare”.

El a menționat că această metodă este „destul de extinsă” şi că furajele sunt folosite pentru a da impresia că este vorba despre pui de „calitate superioară”.

Şeful ANPC a anunţat că vor fi date ordine de încetare a practicilor comerciale înşelătoare şi că în prezent se desfăşoară o serie de verificări în rândul furnizorilor.

„Vom da decizii sau ordine de încetare a practicilor comerciale înşelătoare, în raport cu această situaţie, pentru că este esenţială informarea consumatorilor. (…) Nu pot să dau date la acest moment cu privire la cantităţile retrase într-o acţiune de anvergură naţională. Încă se fac verificări la mai mulţi dintre furnizori”, a spus Horia Constantinescu.

Totodată, el le-a recomandat consumatorilor să fie atenţi la situaţiile semnalate. El mai spunea că inclusiv ouăle pot fi vopsite sau chiar și culoare gălbenuşului de ou.