„ANPC desfăşoară o tematică de control pe măşti şi mănuşi de protecţie la nivel naţional, încă de la intrarea în starea de alertă, până la sfârşitul acesteia, iar până în prezent au fost verificaţi sute de operatori economici.
Desigur că, în momentul în care această tematică se va încheia, rezultatele controalelor din cele 41 de judeţe şi ale municipiului Bucureşti vor fi centralizate şi comunicate public, aşa cum ANPC a procedat întotdeauna. După data de 17 iulie, când vom finaliza controalele pe măşti şi mănuşi de protecţie, vom prezenta datele finale”, a transmis Paul Anghel.
Timpul actului de control
Competenţele de control ale ANPC sunt reprezentate de verificările de conformitate ale produselor, a explicat directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
„Comisarii noştri ţin cont în timpul actului de control şi de notificările statelor membre UE cu privire la produse nealimentare considerate periculoase care sunt conţinute în avertizările din sistemul RAPEX.
Aş vrea să îi asigur încă o dată pe consumatori că ANPC supraveghează cu atenţie piaţa, în limitele pe care legislaţia în vigoare i le pune la dispoziţie şi că respectarea drepturilor lor, ale consumatorilor, sunt pentru noi principalul obiectiv”, a conchis directorul ANPC.
Atenționarea făcută de Paul Anghel
Paul Anghel atrage atenția consumatorilor români în privința locurilor de unde cumpără produsele alimentare în perioadele caniculare.
Într-o postare pe Facebook, Anghel le mai recomandă acestora să evite locurile neautorizate în care nu sunt asigurate condiţiile optime de depozitare şi comercializare pentru a nu risca să le fie afectată sănătatea.
„Nu cumpăraţi produse alimentare din locuri neautorizate întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bonul cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea.
De asemenea, verificaţi cu atenţie data durabilităţii minimale, data limită de consum a produselor (termenul de valabilitate). Este important să verificaţi în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare şi refuzaţi produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect mâzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat şi consistenţă moale, ambalaje deformate)”, a afirmat Paul Anghel.