ANPC a luat băncile în colimator

ANPC a declarat război total băncilor din România! Instituția anunță că va înființa o structură cu 200 de angajați care vor avea în obiectiv băncile. Noul corp de control se va ocupa de credite, informare și supraveghere a cumpărătorilor de credit.

Ministerul Economiei a emis deja OUG pentru înființarea acestei structuri. Șeful ANPC anunță că în acest fel numărul de salariați va fi suplimentat cu până la 50%. Comisarii proaspăt angajați se vor ocupa și de clasicele activități de control.

Potrivit notei de fundamentare, ordonanța stabilește un cadru comun și cerințe comune referitoare la cumpărătorii de credite care cumpără drepturile creditorului ce decurg dintr-un contract de credit neperformant emis de o instituție de credit stabilită în Uniunea Europeană sau care cumpără contractul de credit neperformant în sine și la administratorii de credite care acționează în numele unui cumpărător de credite.

Economiștii consideră aberantă acțiunea protecției consumatorului

Legat de noile posturi pe care le înființează, economistul Adrian Negrescu a declarat la RTV că ANPC nu știe cu ce se mănâncă economia. El a spus că a angaja 200 de oameni care să verifice contractele de credit, este cea mai mare prostie pe care a auzit-o vreodată.

„Este o informație absolut aberantă care vine de la această Autoritate Națională pentru Protecția Consumatorilor, dovedește că acolo oamenii ori nu știu cu ce se mănâncă economia, n-au citit niciodată o carte de economie ori activează din punct de vedere electoral și politic, sau populist, mai bine spus. De ce vă spun acest lucru? Să angajezi 200 de oameni ca să verifice contractele de credit, este cea mai mare prostie pe care am auzit-o vreodată. Toate contractele de credit din România în momentul de față sunt monitorizate într-un fel sau altul de BNR, conform legii, și dacă un client are o problemă, poate apela la justiție, adică există modalități legale prin care aceste contracte pot fi denunțate de către cei care se împrumută sau cei care își depun banii în conturi.

Băncile au două posibilități de a lua credit, ori cu rate egale și dobânzi egale, ori cu rate descrescătoare, acea piramidă inversată, două modalități care se aplică peste tot în lume. Noi nu putem să venim în momentul de față să inventăm apa caldă în domeniul financiar pentru că este aberant din punct de vedere economic. Banii au un cost pe care toată lumea trebuie să-l plătească”, a declarat Adrian Negrescu, la RTV.