ANPIS: Numărul beneficiarilor de ajutor social este în scădere! Aproape 170.000, în aprilie

bani lei

Sursă: Dreamstime

Numărul beneficiarilor de ajutor social este în scădere. Astfel, în luna aprilie, numărul lor a fost de 169.690, în scădere cu 2.467 de persoane faţă de luna precedentă, conform datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

Numărul beneficiarilor de ajutor social a fost, în luna aprilie, de 169.690, în scădere cu 2.467 de persoane faţă de luna precedentă, conform datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

Cei mai mulţi beneficiari au fost înregistraţi în judeţele Dolj (10.875), Bacău (9.274) şi Buzău (8.204), iar cei mai puţini în Bucureşti (230) şi în judeţele Ilfov (958) şi Timiş (1.376).

Suma medie plătită în aprilie de statul român beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost de 262,93 lei, iar suma totală plătită s-a ridicat la 44,616 milioane de lei.

La finalul lunii aprilie erau suspendaţi de la plată 13.562 de beneficiari, cei mai mulţi din Buzău (1.094), Botoşani (927) şi Călăraşi (558).

Cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în judeţele Sălaj (339,42 lei), Braşov (315,53 lei) şi Mureş (314,21 lei).

Se schimbă modul în care vor fi acordate ajutoarele sociale

Ministrul Muncii, Raluca Turcan anunța în luna martie a acestui an, o schimbare radicală în privința modului în care vor fi acordate ajutoarele sociale.

Ministerul Muncii a verificat aproape 100.000 de beneficiari de asistenţă socială, din cei peste 260.000, în cadrul unei campanii privind categoriile vulnerabile şi măsuri sociale mai eficiente.

“Suntem în măsură să vă prezentăm rezultatele campaniei naţionale privind categoriile vulnerabile şi măsurile pentru servicii sociale mai eficiente pe care ni le propunem. Această campanie naţională de verificare a stabilirii şi acordării ajutorului social şi pentru identificarea măsurilor de creştere a ocupării a pus statul la treabă într-un domeniu în care s-a făcut foarte puţin şi anume asistenţa socială.

Există în permanenţă o discuţie despre situaţia celor care primesc venitul minim şi anume că acesta ar fi rezultatul propriilor acţiuni. Aceasta este doar o faţă a realităţii şi a discuţiei, pentru că, pe fond, aceşti oameni sunt cei mai săraci dintre români şi reprezintă, de asemenea, şi o oglindă a eşecului politicilor statului.

Tot aşa cum se întâmplă şi în domeniul salarizării şi al pensiilor şi în materie de asistenţă socială au fost politici greşite care au creat diferenţe fără nicio logică socială sau economică între cei din vârf şi cei de la bază.” a declarat Raluca Turcan, în martie.

Susă foto: Dreamstime