"Membrii Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor au analizat toate datele şi informaţiile furnizate de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) şi Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) şi au constatat că, la nivel naţional, conform datelor de monitorizare permanentă a radioactivităţii mediului din ultimele zile, valorile s-au încadrat în limitele de variaţie ale fondului natural pentru toţi factorii de mediu", precizează un comunicat al ministerului. 



De asemenea, în perioada 30 decembrie, ora 21,00 – 31 decembrie, ora 12,00, circulaţia aerului în zona centralei Zaporojie (Ucraina) este slabă, din sector predominant nordic spre centrul Mării Negre şi Turcia şi nu favorizează transportul de poluant către România. 



'În perioada următoare, MMAP va colecta şi va analiza informaţiile şi datele legate de subiect şi va menţine contactul permanent cu instituţiile statului care deţin atribuţii în acest domeniu. De asemenea, vom informa opinia publică ori de câte ori vor apărea informaţii relevante', a declarat preşedintele Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă, Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor. 



Ministerul precizează că a emis comunicatul în urma informaţiilor apărute în presă referitoare la 'posibile scurgeri radioactive la o centrală nucleară din Ucraina – Zaporojie'. 



Site-ul de ştiri rusesc Life News a publicat documente afirmând că provin de la ministerul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă şi a arătat că o scurgere la centrală a condus în ultimele două zile la o creştere de 16 ori a radiaţiilor peste normele acceptate. 

    

Autorităţile ucrainene au negat marţi informaţiile apărute în media pro-Kremlin asupra unor scurgeri radioactive la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, informează Reuters. 



Trei oficiali din Ministerul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Energiei şi chiar centrala au declarat pentru Reuters că nu a existat nicio scurgere. 

    

"Centrala funcţionează normal, nu au existat accidente", a declarat un oficial din Ministerul Energiei. Oficialii nu au putut comenta dacă documentele publicate de Life News sunt autentice. Agenţia Reuters nu a fost în măsură să verifice independent documentele. 

    

Rusia şi Ucraina trec prin una dintre cele mai grave faze în relaţii după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi a fost acuzată de Occident că trimite trupe în estul Ucrainei în sprijinul unei rebeliuni împotriva Kievului. 

    

În domeniul nuclear, Moscova şi Kievul sunt în dezacord asupra furnizării de combustibil nuclear după ce Ucraina a anunţat că vrea să înlocuiască unele livrări ruseşti cu combustibil de la firma Westinghouse din Statele Unite, aminteşte Reuters. Moscova a declarat că măsura va pune în pericol siguranţa ucrainenilor şi a Europei în general. 

    

La începutul acestei luni, autorităţile ucrainene au raportat un accident la centrală, dar au afirmat că nu a reprezentat niciun pericol pentru sănătate sau mediu. 

    

O explozie şi un incendiu la centrala nucleară ucraineană de la Cernobâl în 1986, cel mai grav accident nuclear din lume, au fost provocate de o eroare umană şi o serie de explozii au ridicat un nor de praf radioactiv ce a ajuns deasupra nordului şi vestului Europei. 

 

Sursa: Agerpres