Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a comunicat operatorilor de telefonie mobila Vodafone si Orange obligatia de a reduce tarifele de interconectare, cu cate 11,3% in patru etape, de la 1 septembrie 2006 la 1 ianuarie 2009, pana la valoarea de 5,03 eurocenti pe minut, fata de 8,13 eurocenti in prezent.

„Decizia noastra se bazeaza pe analiza stiintifica minutioasa a datelor, pe consultarea continua cu industria, precum si pe bunele practici din Uniunea Europeana. Scaderea tarifelor de interconectare face posibila reducerea tarifelor la apelurile in alte retele, este deci in interesul utilizatorilor romani si al concurentei”, a afirmat Dan Georgescu presedintele ANRC.

Potrivit reprezentantilor autoritatii de reglementare, nivelul la care vor ajunge tarifele la finele acestei perioade corespunde costurilor eficiente, permitand totodata recuperarea investitiilor cu o marja rezonabila de rentabilitate.

Prin stabilirea calendarului de reducere a tarifelor de interconectare, ANRC asigura fundamentarea acestor tarife in functie de costuri, demers care va echilibra sansele concurentiale pentru toti operatorii de telefonie si va impiedica obtinerea unor castiguri nejustificate de catre operatorii cu putere semnificativa.

Pentru a determina valoarea tarifelor de interconectare, ANRC a dezvoltat, cu sprijinul unui consultant specializat, un model tehnico-economic de calculatie a costurilor care ia in calcul costurile asociate instalarii, operarii si intretinerii unei retele publice de telefonie mobila eficiente.

Pentru a asigura corectitudinea deciziei finale, ANRC a comunicat permanent cu cei doi operatori si cu ceilalti jucatori de pe piata, analizand si luand in calcul argumentele privind particularitatile retelelor transmise in cadrul discutiilor si al consultarilor publice.

Modelul final pe baza caruia Autoritatea a calculat tarifele contine, ca urmare a sesiunilor complexe de consultari, imbunatatiri atat la nivelul structurii, cat si al ipotezelor, garantand atingerea a doua deziderate: stimularea concurentei si recuperarea la o rata rezonabila a capitalului investit de cei doi operatori mobili.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii este institutia independenta de reglementare in domeniul comunicatiilor electronice si al serviciilor postale. In activitatea sa, ANRC urmareste ca obiective majore: promovarea concurentei, protectia intereselor utilizatorilor finali si incurajarea investitiilor in infrastructura.

Sursa: ANRC, 10 iulie 2006